Baš kao i njegov otac, i Miroslav Tuđman se u velikoj mjeri bavio Bosnom i Hercegovinom, nerijetko je to bilo nedobronamjerno. Tako je svojevremeno knjigu “Haški krivolov” u kojoj tvrdi da nije postojao udruženi zločinački poduhvat zbog čega je suđeno i presuđeno hercegovačkoj šestorki na čelu s Jadrankom Prlićem.

VEZANI TEKST – Umro Miroslav Tuđman, sin Franje Tuđmana

– Naslov implicira ne samo da su nedužni ljudi “ulovljeni” završili u Hagu, nego da su i Tužilaštvo i sudije kršili pravne norme i standarde, kako bi opravdali svoj “krivolov”. Presuda je neodrživa, a zločini koji su počinjeni krivo su adresirani na optuženu šestericu – tvrdio je Tuđman.

Formiranje paratvorevine tzv. Hrvatske republike Herceg-Bosne pravdao je riječima “do formiranja HZHB 18. novembra 1991. nije došlo slučajno, nego kao odgovor na okupaciju i razaranje Vukovara”. Također naglašavao je kako je “HVO spasio BiH od totalne okupacije”. 

Tokom proteklih skoro 30 godina svojski se trudio da brani neodbranjivo, oca Franju Tuđmana od jasnih namjera i poteza da podijeli BiH. A dovoljno se sjetiti samo sastanka u beogradskom Karađorđevu 1991.