Kremlj ima svoju online “vojsku”. Jedan prosječan dan znači pisanje sto komentara na raznim stranicama u kojima se veliča ruska vlada i Vladimir Putin.

Ljudmila Savchuk kaže da ju je novac privukao u redove ove online vojske. U sklopu posla bombardirala je web stranice komentarima u kojima je hvalila ruskog predsjednika Vladimira Putina, a rugala se njegovim protivnicima.

Internetski trol

“Putin je super”, “Ukrajinci su fašisti”, “Evropa je dekadentna” – ovo je popis poruka koje je 34-godišnjakinja navela kao one koje je pisala na internetskim forumima. Do posla je došla putem online oglasa.

“Naš posao bio je da pišemo na provladin način, interpretiramo sve događaje na način da veličaju vladinu politiku i Putinovu osobnost’, rekla je Savchuk, piše AFP, prenosi Dnevnik.hr.

Obavljajući svoju dužnost “internetskog trola”, vodila je i nekoliko blogova na popularnoj ruskoj platformi LiveJournal, gdje je imala više identiteta pa je među ostalim bila i kućanica i studentica.

Dok su sami blogovi bili ispunjeni apolitičnim sadržajima o životu u Rusiji, njoj je plaćano da koristi te identitete i komentira vijesti na drugim stranicma i online diskusijama. Prosječni dan značio je ostavljanje sto komentara.

Svako jutro bi, kaže, dobila zadatak za taj dan – popis tema koje će komentirati i ideja koje će propagirati.

“Ukrajina je odobrila plan reformi kako bi osigurala pomoć MMF-a” naziv je jednog od nedavnih zadataka kojeg je Ljudmila sačuvala na mobitelu.

U uputama je stajalo da na potencijalno pozitivne ukrajinske vijesti reagira negativnim komentarima poput ‘Za ukrajinsku vladu vojne potrebe su važnije od potreba naroda’.

Bitna je plata

Kao cyber ratnik radila je dva mjeseca, u sivoj zgradi u Saint Petersburgu, a otkaz je dala u martu.

Kratki razgovor za posao s njom je obavio muškarac koji se predstavio kao Oleg, a njegovo prvo pitanje bilo je što misli o ruskoj politici u Ukrajini.

Savchuk kaže da ju je, kao i mnoge druge, zavela plata. Ona odgaja dvoje djece, a plaća od 700 do 870 dolara smatra se dobrim novcem u ruskom gradu.

Identični, često nasilni internetski komentari koji diskreditiraju ruske protivnike, posebno SAD, a veličaju rusku vladu, pojavili su se i prije obračuna s Ukrajinom.

KOMENTARI:
Loading...