U zadnjih nekoliko godina, Sjedinjene Države znanto su pojačale cyber-ratovanje, pomoću kojeg su uspješno razorene brojne nuklearne centrifuge u Iranu, te spriječena lansiranja projektila u Sjevernoj Koreji, ali u borbi protiv ISIS-a, rezultati su uglavnom poražavajući, piše New York Times.

ISIS se uveliko oslanja na internet kako bi regrutirao sljedbenike, ali, teško je pratiti njihove šifrirane komunikacijske kanale.

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je najavio kako će za uskoro predstaviti “spektakularan uspjeh” u ratovanju protiv ISIS-a. No, gotovo pet mjeseci nakon stupanja na vlast, američki predsjednik još uvijek nije detaljno predstavio strategiju borbe protiv džihadističke skupine koju obećaje uništiti.

Ured američke vojske Cyber Command postoji već sedam godina, a od prošle godine aktivno se bore protiv ISIS-a, međutim, bez kontinuiranog uspjeha. Joshua Geltzer, bivši direktor odsjeka za protivterorizam pri Državnom uredu za sigurnost kaže kako je ta borba znatno teža nego što se očekivalo. Jedan od rijetkih uspjeha u naporima protiv ISIS-a Cyber Command dijelom duguje Izraelu, jer su im njihovi stručnjaci pomogli u ometanju iranskog nuklearnog programa te u otkrivanju grupe bombaša u Siriji.

Uspjeh uz pomoć izraelskih cyber stručnjaka

Izraelski cyber stručnjaci uspjeli su identifikovati grupu ISIS-ovih bombaša sa sjedištem u Siriji koji su izrađivali bombe sasvim nalik baterijama za laptope koje su neometano mogli švercati kroz aerodrome. Pomoću njihovih informacija, američka vojska otkrila je proces izrade tih eksplozivnih naprava te način na koji se aktiviraju. Zbog te akcije, u martu ove godine uvedena je zabrana unošenja većih elektroničkih uređaja iz osam država s većinskim muslimanskim stanovništvom na deset aerodroma Amerike i Velike Britanije.

Predsjednik Trump ispričao je previše detalja te akcije ruskom ambasadoru u SAD-u Sergeju I. Kisljaku kad se sastao s njim u Bijeloj kući prije mjesec dana, što je naljutilo izraelske zvaničnike.

Jedan od najvećih problema cyber ratovanja protiv Islamske države jest činjenica da ISIS ne koristi internet za razvoj oružanih sistema, već za vrbovanje sljedbenika, prikupljanje novca i planiranje terorističkih napada. Takve aktivnosti obavljaju se na više lokacija istovremeno, zato im je teško ući u trag.

Kratkoročni učinci

Počevši u novembru prošle godine, američki stručnjaci za cyber ratovanje fokusirali su se na spriječavanje širenja propagande i regrutacijskih videa ISIS-a, u operaciji pod nazivom Glowing Symphony (Svjetleća simfonija). Uspješno su hakirani korisnički računi ISIS-a na forumima i društvenim mrežama, uklonjeni su videi i sporni sadržaj, ali, uspjeh je bio kratkotrajan – sadržaj je vraćen, ili prebačen na druge servere. Slično se dogodilo tokom predsjedanja Georgea W. Busha, kad je locirano i uništeno otprilike hiljadu nuklearnih centrifuga u Iranu.

Uništenje centrifuga pauziralo je iranski nuklearni program na godinu dana, što je dalo više vremena za diplomatske pregovore, ali Iran se kasnije oporavio. Za vrijeme Baracka Obame, cyber stručnjaci su omeli lansiranje projektila u Sjevernoj Koreji, ali u poslijednje vrijeme, takvi pokušaju bili su redovno neuspješni. To je i sam Trump potvrdio predsjedniku Filipina Rodrigu Duterteu prilokom njihovog nedavnog susreta – Sjeverna Koreja nastavila je s lansiranjem projektila.

ISIS-ovi operativci su mobilni i redovno mijenjaju servere, a podatke često šifriraju i spremaju u cloud. New York Times piše kako su neki zaposlenici Nacionalne sigurnosne agencije NSA tražili smjenu njezinog direktora, admirala Michaela S. Rogersa – koji vodi i Cyber Command – zbog toga što NSA koristi klasične metode špijunaže i ne znaju kako se učinkovito boriti protiv ISIS-a na internetu. Navodno, bivši ministar unutrašnjih poslova Ashton B. Carter nekoliko puta se nalazio s Rogersom kako bi prigovarao na njegovu neučinkovitost.

Internet pruža utočište ISIS-ovim sljedbenicima

Nakon terorističkih napada u Manchesteru i Londonu, britanska premijerka Theresa May izjavila je kako internet pruža utočište ISIS-ovim sljedbenicima te da kompanije koje pružaju internet usluge moraju aktivno sudjelovati u borbi protiv terorizma. Nicholas Rasmussen, direktor američkog Protiv-terorističkog centra, tvrdi kako je globalni domet ISIS-a na internetu za sada neoštećen. Koriste privatne kanale komunikacije i aplikacije poput Telegrama koje garantuju skrivenu izmjenu poruka, i na taj način dogovaraju napade i šire propagandu.

U Iraku, cyber-ratovanje gotovo je jednako važno kao ratovanje na terenu, gdje se digitalna špijunaža koristi kako bi se locirali ISIS-ovi borci, na koje je moguće, primjerice, poslati napad dronovima. To je u intervjuu u prosincu potvrdio i general Jeffrey L. Harrigian, komandant vazdušnih savezničkih snaga u Iraku te pohvalio cyber stručnjake država saveznika, za koje je rekao da posjeduju alate koje Sjedinjene Države nemaju, ali zbog sigurnosnih razloga nije specificirao na stručnjake kojih država tačno misli, kao ni njihove metode.

KOMENTARI:
Loading...