Švedska namjerava vratiti do 80.000 migranata koji su tokom 2015. stigli u tu zemlju i čiji zahtjev za azilom je odbijen, izjavio je u srijedu ministar unutarnjih poslova Anders Ygeman.

“Riječ je o 60.000 osoba no brojka bi se mogla popeti i na 80.000”, kazao je ministar za financijski dnevnik Dagens Industri i javnu tv stanicu SVT, dodavši da je vlada od policije i ureda za migracije zatražila organiziranje povratka.

Uobičajenim postupkom vraćanje tražitelja azila čijem zahtjevu nije udovoljeno odvijalo bi se redovnim avio letovima no u ovoj situaciji, s obzirom na brojke koje se spominju, “morat ćemo koristiti čarter letove”, kazao je švedski ministar unutarnjih poslova.

Prošle godine je 163.000 izbjeglica zatražilo  azil u Švedskoj što je za tu zemlju ekvivalent broju od 1,3 miliona ljudi za zemlju od 80 miliona poput Njemačke, koja je u istom razdoblju primila 1,1 milion izbjeglica.

Od oko 58.800 zahtjeva koje je švedski ured obradio prošle godine, 55 posto ih je prihvaćeno, što je ministru poslužilo kao osnova za procjenu broja ukupno odbijenih zahtjeva podnesenih prošle godine.

KOMENTARI:
Loading...