Vijesti o požaru koji je juče zahvatio jedan od hotela u Meki, ni u čemu se ne dotiču 600 bh. hadžija, koji su u vrijeme našeg jučerašnjeg razgovora upravo ulazili u svoj hotel, udaljen 1.700 metara od Bejtulaha.

“Nismo čuli ništa o požaru niti išta vidjeli”, rekao nam je Bajro Perva, s kojim smo duže razgovarali juče ujutro pred polazak naših hadžija i hadži hanuma iz Medine u Meku.

Ilahija iz autobusa

“Možda ne čujete glas mladog efendije koji je započeo ilahiju, a mi je svi u autobusu prihvatili. Četrdesetak nas je u grupi, i mladih i starih, svi dišemo isto. Od četvrtka su u Meki oni koji su iz BiH letjeli u prva tri aviona, a osamsto njih stiže u Meku u petak, poslije džume”, kaže Perva, zahvaljujući na interesovanju Oslobođenja i za priliku da i na ovaj način saopšte najbližima da su svi dobro i zdravo.

“Poneko kašljuca i kiše, zbog ovih klima, ostalo je sve za poželjeti, raspoloženje je na visokom nivou. Hadžije jedva čekaju da vide Bejtulah, Kabu, pogotovo oni koji prvi put idu na hadž”, tvrdi Perva, napominjući da im je vodič, doajen među vodičima imamima, Abdulah Porišević. Pripomaže mu hadži šejh Samed, zamjenik šejha tekije Mesudija iz Kaćuna, tekije koja je, podsjetimo, uspješno provela jedinstvenu akciju 10.000 hatmi i 200.000 ja’sina za šehide Srebrenice i ostale šehide u BiH, za koje je dova proučena prošlog 11. jula.

Govoreći o boravku u Medini, Perva odmah pominje prof. Fikreta Karčića: “Profesor je tu sa suprugom i kada su i njega pitali kako bi opisao boravak u Medini, odgovorio je s tri riječi: ibadet, zijaret i hidžaret. Ibadet, zna se šta znači, zijaret se odnosi na sve ono što smo ove godine imali prilike vidjeti, a to su, pored obilazaka poznatih historijskih mjesta, bili i razni izložbeni prostori, čega, kada sam ja ranije odlazio na hadž, nije bilo… I na kraju, hidžaret, trgovina, kupovina sitnica, uspomena, poklona, koje svaki hadžija donese sa sobom”, objašnjava Perva, dodajući da atmosferu među bh. hadžijama nije promijenila ni tragedija koja se u vrijeme njihovog dolaska u Medinu dogodila u Meki.

sve-bh-hadzije-danas-u-meki-nakon-dzumanamaza-ibadet-zijaret-hidzaret_1442528260_0

Želja majke Fatime

“Svima nam je žao izgubljenih života, ali svaki hadžija je svjestan da se i nesreće događaju, te da i one mogu biti dio hodočašća, pa i njih mirno primaju”, kaže Perva, od kojeg saznajemo da je u njegovoj grupi najstarija hadži hanuma Fatima Tucaković, sa graničnog pojasa između Stoca i Neuma, kojoj je 86 godina.

To je majka glavnog urednika Preporoda Ekrema Tucakovića kojeg smo odmah nazvali: “Malo sam se plašio za nju, ali njena je velika želja bila da ode na hadž i sve je ostalo došlo u drugi plan”, kaže nam Tucaković.

Najmlađa u Pervinom autobusu je Elma Talić, učenica trećeg razreda “Elči Ibrahim-pašine medrese” iz Travnika. I tako dok iz autobusa koji putuje ka Meki dopiru kroz slušalicu vedri glasovi, Bajro Perva nas još jednom moli da prenesemo njihove selame svima u BiH, a mi njega da oni u dovama Gospodaru Svjetova ne zaborave i nas.

KOMENTARI:
Loading...