Da će doći godine kad će bosanskohercegovačkim građanima postati važnije vijesti iz drugih zemalja nego one u vlastitoj državi, rijetki su mogli pretpostaviti.

Poslijeratno kratkotrajno ushićenje zbog okončanja sukoba bio je samo uvod u godine straha i neizvjesnosti, političke progone i nepravde, stoga i ne iznenađuje što su stotine hiljada ljudi ovu zemlju zamijenile nekom drugom, a brojni to u budućnosti planiraju učiniti pa prate što se događa vani. Naravno, najaktualnije odredište za mnoge je i dalje Njemačka.

Položiti test

Od kraja rata do danas državljanstva BiH odreklo se 73.478 građana. To su oni koji su otišli i neće se više nikad vratiti ovamo. Predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, Merhunisa Zukić istakla je da je u posljednjih pet godina ovu zemlju napustilo 173.011 ljudi. Od tog broja najviše ih je otišlo u gore pomenutu “obećanu zemlju”.

Nakon otprilike osam godina boravka u Njemačkoj oni mogu zatražiti državljanstvo, a s obzirom na to da je veći val odlazaka počeo 2013. godine, već za dvije godine neki će moći započeti proces dobivanja državljanstva. Naravno, kao uslov morat će se odreći matičnog državljanstva, dokazati da govore njemački jezik i da se mogu sami finansijski uzdržavati te položiti test o načinu života u Njemačkoj, zakonima te zemlje i drugim tamošnjim vrijednostima. Cijena svega toga je oko 300 eura (oko 600 KM), dok se za odricanje bh. državljanstva treba platiti 800 KM.

Olakšano putovanje

U Ministarstvu civilnih poslova BiH otkrivaju da oni koji se odriču državljanstva u neformalnim razgovorima najčešće navode kao stvarni razlog pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, lakše studiranje u inozemstvu, radno-pravni status i slično – a u postupku odricanja, ono što se mora reći, je posjedovanje ili jamstvo sticanja državljanstva druge države i s BiH više nemate ništa.

Oni koji tek planiraju otići već se raspituju za sve što je potrebno u toj državi, a kako se radi o jednoj od najorganiziranijih na svijetu, tako se i važni zakoni ili određena pravila svako malo donose ili mijenjaju. Neka su donesena od 1. juna. (Večernji.ba)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...