Najmanje dvije osobe su poginule u Holandiji, a jedna u Belgiji u nevremenu koje je u četvrtak pogodilo nekoliko evropskih zemalja.
Olujni vjetrovi, sniježne padavine i poledica izazvali su u mnogim dijelovima Evrope nestanak električne energije, otkazivanja i kašnjenja u saobraćaju.

U istočnoj holandskoj provinciji Overijssel poginuo je 62-godišnjak kada ga je u lice udarila grana, a drugi 62-godišnji muškarac je izgubio život kada je u istočnom gradu Enschedeu na njegov automobil palo drvo.

U holandskom gradu Vuren, smrtno je stradao 66-godišnjak. Policija istražuje da li je njegova smrt uzrokovana nevremenom.

Holandska nacionalna avio kompanija KLM otkazala je 220 letova sa međunarodnog aerodroma Schiphol u Amsterdamu zbog snažne oluje koja je zahvatila Holandiju.

Holandski meteorološki zavod izdao je crveno upozorenje za mnoge dijelove zemlje zbog oluje popraćene vjetrovima jačine i do 140 kilometara na čas.

U Belgiji je jedna osoba smrtno stradala kada je na njeno vozilo palo stabloa, dok je nekoliko osoba povrijeđeno.

Luka Gent zatvorena je zbog jakih vjetrova, a Belgija je proglasila narandžasti alarm, drugo najjače upozorenje na oluju, za sjeverni dio zemlje. U nekim dijelovima Brisela saobraćaj je obustavljen, a zatvoreno je nekoliko parkova.

Olujni vjetrovi i obilne sniježne padavine uzrokovale su zatvaranje mnogih puteva, škola i luka u dijelovima Rumunije, a na hiljade domaćinstava ostalo je bez električne energije.

Rumunske vlasti navode da je autobus sa 22 putnika ostao zaglavljen u snijegu u regiji Galati, na istoku zemlje.

U Velikoj Britaniji zabilježeni su vjetrovi jačine preko 110 kilometara na sat, što je dovelo do toga da je hiljade domaćinstava na jugoistoku Engleske ostalo bez električne energije.

Vjetar je oštetio dio nadzemnih dalekovoda koji energijom snabdijevaju vozove i oborio stabla na prugu, što je izazvalo ozbiljno kašnjenje u željezničkom saobraćaju. Nekoliko linija sa londonske King’s Cross stanice je obustavljeno.

Zbog najavljene zimske oluje koja sa sobom nosi obilne padavine i jake udare vjetra, brojne škole u Njemačkoj jutros su zatvorene.

Njemačka željeznica otkazala je sve linije koje saobraćaju u zapadnoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Trg ispred kategrale u Kelnu je djelimično zatvoren kao mjera predostrožnosti u slučaju pada kamenja.

Njemački mediji javljaju da je nekoliko letova otkazano jutros u Minhenu, Hamburgu, Dusseldorfu i Kelnu.

KOMENTARI:
Loading...