Erdogan je tom prilikom kazao da Turska iskreno podržava politiku otvorenih vrata NATO-a. Dodao je da odnos prema zahtjevu za članstvo Švedske i Finske u NATO-u predstavlja stav Turske o vitalnim interesima nacionalne sigurnosti.

Erdogan je još kazao da zvanična Ankara neće pozitivno gledati na pitanje članstva u NATO-u ukoliko Švedska i Finska jasno ne pokažu da će se solidarisati s Turskom oko temeljnih pitanja, posebno u kontekstu borbe protiv terorizma.

Stoltenberg je na društvenim mrežama objavio da je imao telefonski razgovor sa Erdoganom.

Istakavši da je Turska važan saveznik, Stoltenberg je kazao da je sa Erdoganom razgovarao o politici otvorenih vrata NATO-a i zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u alijansi.

– Slažemo se da treba uzeti u obzir sigurnosne zabrinutosti svih saveznika i da se razgovori trebaju nastaviti kako bi se pronašlo rješenje – rekao je Stoltenberg.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da će Turkiye reći “ne” ulasku Finske i Švedske u NATO, u momentima dok se visoki predstavnici dvije zemlje pripremaju da posjete Tursku radi razgovora narednih dana.

Turska, dugogodišnja članica NATO-a, izrazila je prigovore na kandidature Finske i Švedske za članstvo, kritizirajući ove dvije zemlje zbog tolerisanja, pa čak i podrške terorističkim grupama, uključujući YPG/PKK.

U posljednjih pet godina, i Helsinki i Stockholm nisu pristali na zahtjeve Ankare za izručenje desetina terorista, uključujući članove PKK i FETO-a, terorističke grupe koja stoji iza pokušaja puča 2016. godine u Turskoj.

Visoki predstavnici Finske i Švedske bi narednih dana trebali posjetiti Tursku kako bi održali zvanične razgovore u Ankari o pitanju procesa njihovog pridruživanja NATO-u.

Tokom perioda dužeg od 35 godina PKK-a, koja je proglašena terorističkom organizacijom u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, odgovorna je za smrt oko 40.000 ljudi, među kojima su žene, djeca i stari.

YPG je sirijski ogranak PKK-a.