Ruska vojska je ušla u selo Ivankiv u Černobilskoj oblasti u blizini bjeloruske granice prvog dana rata u Ukrajini. Bombardovan je most na ulazu u selo, oko 90 kilometara od centra glavnog grada Kijeva, a u zračnim napadima uništene su i mnoge kuće.

Stanovnici sela Ivankiv, koje su ruske trupe koristile za napad na naselja u glavnom gradu Kijevu i Kijevskoj oblasti, ispričali su novinarima šta su proživjeli.

Ivan je rekao da je ruska vojska došla 24. februara i započela ofanzivu. Tokom napada su se skrivali u podrumu njegove kuće sa 18 ljudi iz susjednih porodica. Kazao je da je jedan od projektila pogodio njegovu kuću.

– Bog nas je čuvao, ali je jedna žena u našem komšiluku umrla od srčanog udara kada je počela da joj gori kuća. Kuće su nam izgorjele. Moja garaža, moj auto, sve je nestalo. Naša djeca su pretrpjela psihičke traume. Ne znam odakle da počnem. Nemamo kuda. Treba nam podrška – poručuje Ivan.

Kako je kazao, ne može da razumije napade na njegovu državu.

– Rusi su došli da nas spase, ali ne znaju zašto, od koga. Spašavaš li ih napadom? Možda je dato naređenje da se ubijaju civili, ali oni koji to rade nemaju pameti. Oni koji nemaju milosti prema svojoj naciji neće imati milosti ni prema jednom drugom narodu – istakao je Ivan.

Valentina, mještanka sela, rekla je da im je rat uništio živote.

– Iako nam je drago što smo preživjeli, pretrpjeli smo veliku štetu. Kuća nam je u neredu. Moramo popraviti krov naše kuće. Cijena ovoga je previsoka. Odakle nam novac? Još  čekamo pomoć, ali ne znam kada će nam doći – ispričala je Valentina.

Dodala je da njeni rođaci žive u Rusiji.

– Ne vjeruju nam. Ja kažem da smo bombardovani, oni kažu da to ne može da se desi. Lažne vijesti ih sprečavaju da vide istinu – naglasila je Valentina.