Ghebreyesus je u Ženevi održao prvu ovogodišnju press-konferenciju. Tom prilikom govorio je o stanju u kojem se nalazi međunarodni tim stručnjaka koji bi ove sedmice trebao otputovati u Kinu kako bi istraživali uzroke i način nastanka oboljenja COVID-19.

– Danas smo saznali da kineski zvaničnici još nisu finalizirali potrebne dozvole za delegaciju koja će putovati u Kinu. Dva člana tima su odavno počeli put, a krajnje je razočaravajuće što ostali ne mogu putovati u posljednjoj minuti – rekao je on.

Dodao je kako su u kontaktu s kineskim zvaničnicima te da je misija za istraživanje porijekla virusa prioritet za WHO i međunarodnu delegaciju što su još jednom jasno kazali kineskim zvaničnicima.

Mike Ryan, direktor Programa za vanredne situacije WHO-a, navodi kako je problem s vizama bio prepreka za odlazak tima stručnjaka u Kinu.

WHO je ranije saopćio da će tim od deset stručnjaka u prvoj sedmici 2021. godine otputovati u Kinu kako bi istraživali porijeklo virusa. Delegacija je trebala posjetiti Wuhan, grad u kojem se pojavio novi koronavirus. WHO je izložen kritikama što tim stručnjaka još nije otputovao u Wuhan, iako je prošla godina od  pojave virusa.