VEZANI TEKST – Beogradski mediji: Zloglasni Velja Nevolja član SNS-a od 2011. godine, Vučića oslovljavao šefom

Zato se sve promijenilo kada je Vučić sjeo u predsjedničku fotelju, u srbijanskim medijima ima ga više od kompletne tamošnje vlade.

Činilo se da je njegova pozicija neprikosnovena, ali u posljednjih nekoliko mjeseci Vučić pokazuje znakove velike nervoze. Vođa beogradske kriminalne grupe Veljko Belivuk je prema tamošnjim medijima u svom iskazu tužiocima kazao kako je Vučića oslovljavao “šefom”. Vučić je na odanim režimskim medijima demantovao da ima bilo kakve veze s mafijom, trudeći se da prikrije očiglednu nervozu. No, sumnja dijela srbijanske javnosti je ostala. 

Nekako u isto vrijeme objavljeno je da je državna kompanija Telekom Srbija za TV prava prijenosa utakmica engleske Premier lige u fudbalu izdvojila nevjerovatnih 600 miliona eura, što je prema procjenama ekonomskih stručnjaka nemoguće vratiti kroz marketing.

VEZANI TEKST – Politika i TV prava: Bitka Vučića i Đilasa za Englesku, šta to znači za Bosnu i Hercegovinu

Analitičari smatraju da Telekom Srbija služi kao nekakvo oružje ili oruđe za širenje političkih interesa ove sadašnje srbijanske vlade, kao nekakav trojanski konj kojim se ulazi na tržište nekadašnjih jugoslavenskih republika, prvenstveno s političkim motivom. 

– U isto vrijeme, postoji želja da bude uništena konkurencija u telekomunikacijama i medijima, kao i kreiranje klime u kojoj bi nezavisni mediji bili onemogućeni da funkcionišu i prinuđeni na bankrot. Time bi opozicija bila onemogućena da dođe do televizija sa nacionalnom pokrivenosti, čime bi stisak vlasti aktuelne političke partije dobio dodatno na snazi – navodi se, između ostalog, u tekstu britanskog sajta Otvorena demokratija.

I dok se hvali ogromnim ekonomskim napretkom Srbije, samo u jednom preduzeću, onom o fabrici obuće u Vranju bez posla je ostalo 1.200 ljudi. Ekonomsko zaokruživanje regiona u kojem bi dominirala Srbija i time, nema sumnje, ostvarivala značajan politički utjecaj, znano kao “mini Šengen”, od planiranih šest država obuhvatilo je svega tri (Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju).

VEZANI TEKST – Čelnik Sindikata ljekara Srbije: Kada bi došli do podatka o nabavci respiratora, Vučić bi pao kao Al Kapone

Vučića optužuju i za sumnjivu nabavku vakcina, medicinskih aparata u doba pandemije koronavirusa, upoređuju ga s Al Kaponeom, pa onda ne treba čuditi da je “Laki malo nervozan”. Želi se tući sa opozicionarima, pravi neobjašnjive grimase na press konferencijama kada ga pitaju novinari nerežimskih medija… Da li je Vučićeva pozicija uzdrmana i koliko?

– Vučić je veoma nervozan, nema dileme. U Srbiji još ne znamo i ne možemo naslutiti kakve će razmjere imati afera Belivuk u kojoj ima i inostranog faktora. Vučić je bio blaži u komentarisanju nametanja zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini i mislim da je to uradio pod pritiskom Zapada – kaže za Faktor Sonja Biserko, osnivačica Helsinškog komiteta u Srbiji. 

 

Šta se može očekivati u narednom periodu?

– Srbija je u specifičnoj situaciji. Vučić je putem režimskih medija blokirao politički, društveni život u zemlji kako bi uništio opoziciju. S druge strane, evidentno je da u zemlji vri, ali niko ne može procijeniti hoće li i kada proključati – ističe Biserko.