Ministrica pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da je Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika predviđeno kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda u Haagu.

“Ispunjavamo obaveze prema evropskim dokumentima”, rekla je Nela Kuburović i dodala da Srbija ima obavezu na osnovu odluke Vijeća EU, kojom je propisano da svako negiranje genocida, što je predviđeno i Statutom Međunarodnog krivičnog suda, predstavlja krivično djelo.

Na pitanje da prokomentariše podatak da je Međunarodni krivični sud donio samo jednu odluku, Nela Kuburović je rekla da to ne znači da ih neće donositi u budućnosti.

Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, koji se nalazi na dnevnom redu tekuće sjednice Skupštine Srbije, predviđeno je i kažnjavanje negiranja genocida i ratnih zločina.

“Ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe osoba ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj grupi osoba ili člana te grupe, ukoliko su ta krivična djela utvrđena pravosnažnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog krivičnog suda kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, navodi se u prijedlogu dopune.

Poslanik Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović izjavio je jučer novinarima u Skupštini Srbije da je odredba neprihvatljiva i da je ta stranka uložila amandman. Ta odredba neprihvatljiva je i za Demokratsku stranku Srbije.

KOMENTARI:
Loading...