Sedam osoba je stradalo u padu helikoptera koji je prevozio bebu iz Novog Pazara za Beograd, rekao je premijer Aleksandar Vučić na vanrednoj sjednici Vlade Srbije. Vlada proglasila nedjelju 15. mart za Dan žalosti.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su u padu helikoptera stradali major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, ljekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara.

Helikopter dva puta pokušao sletjeti prije nego što je nestao, posada je bila najbolja, a helikopter ispravan, rečeno je na konferenciji Ministarstva odbrane.
General Predrag Bandić, komandant 204. vazdhoplovne brigade Vojske Srbije, istakao je da je oko 19.30 sati dobijen zahtjev od zdravstvenih institucija za prevoz bebe.

“Od 19.30 do 20.15 je izvršena analiza meteoroloških uslova. U direktnom kontaktu sa zdravstvenim radnicima, bili smo upoznati i sa stanjem djeteta. Naređenje sam im izdao lično, na osnovu odluke ministra odbrane”, naveo je Bandić.

On je dodao da se let do Mladenovca odvijao bez ikakvih problema.

“Zbog naglog pogoršanja meteorološke situacije, odlučili smo da se slijetanje obavi tamo gdje će se obaviti bez rizika, gdje medicinske ekipe najlakše i najbrže mogu da priđu i pomognu djetetu”, rekao je Bandić.

Prema njegovim riječima, u 22.15 došlo je do dva neuspješna pokušaja slijetanja, a u 22.31. nestao je u potpunosti kontakt sa letjelicom.

helikopter-nesreca-1

Ministar odbrane Bratislav Gašić ocijenio je da su piloti koji su poginuli u padu helikoptera, bili najbolji piloti koje je Vojska Srbije imala.

“Njihova pogibija je nemerljiv gubitak za nas. Ti piloti su leteli u operacijama spasavanja širom Srbije a letelica kojom su upravljali je bila jedna od najboljih u sastavu VS, namenjena operacijama traganja i spasavanja i opremljena svim uređajima za letenje noću i u složenim uslovima”, naveo je Gašić na vanrednoj sjednici Vlade Srbije.

10:50

U padu vojnog helikoptera, koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, nema preživelih, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije nakon izvršenog uviđaja. Uviđaj je izvršila Vojna policija.

policija-noc-noc

Prema posljednjim informacijama, tragedija je odnijela sedam života – stradalo je četvoro pripadnika Vojske Srbije, dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i dijete staro pet dana, piše B92.

Podsjećamo, vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd srušio se u blizini aerodroma Nikola Tesla, potvrđeno u Ministarstvu odbrane.

Vojna transportna letjelica “Mi-17″ angažovana u akciji spasavanja bebe stare pet dana stigla je do Beograda oko 22h, ali je bila prinuđena da zbog loših vremenskih uslova kruži u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mjestom za slijetanje.

Helikopter je nestao sa radara poslije ponoći, kada je izgubljen i kontakt sa posadom.

Ubrzo je pokrenuta potraga, a helikopter je pronađen u blizini aerodroma, pored auto-puta.

Uzrok nesreće su najvjerovatnije loši vremenski uslovi i gusta magla i pretpostavlja se da je letjelica ostala bez goriva.

Izuzetno loši uslovi su cijele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma “Nikola Tesla” ili su preusmjeravani na druge aerodrome.

09:02

Vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu, pao je kilometar od beogradskog aerodroma, pored autoputa. Prema nepotvrđenim informacijama, svih sedam osoba koje su se nalazile u letjelici, uključujući i bebu, stradale su.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 s bebom, rođenom prije pet dana, koja je evakuisana iz sanitetskog vozila zaglavljenog na putu Raška – Kraljevo zbog odrona, nestao je s radara oko ponoći, potvrđeno je za N1 televiziju.

Bilo je predviđeno da helikopter sleti u Beograd i da beba stara pet dana bude prevezena na Intitut za majku i dijete.

Helikopter zbog magle nije uspio sletjeti na beogradski aerodrom, a oko ponoći je izgubljen svaki kontakt.

Prema nekim informacijama, helikopter nije mogao sletjeti zbog guste magle pa je nekim vrijeme kružio iznad aerodroma Nikola Tesla. Pretpostavlja se da se srušio kad mu je nestalo goriva.

Uzrok nesreće su najvjerovatnije loši vremenski uslovi i gusta magla i pretpostavlja se da je letjelica ostala bez goriva.

“Naš helikopter, kojim je životno ugrožena beba transportovana iz Raške, pao je u širem reonu aerodroma Surčin. Više detalja naknadno”, objavljeno ja na zvaničnom Twitter profilu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Prema nezvaničnim informacijama u helikopteru su bila dva pilota, dva tehničara iz 890. mješovite helikopterske eskadrile ViPVO Vojske Srbije, dvojca medicinskih tehničara i bolesna beba.

Bebu su juče popodne prevozili sanitetom iz Novog Pazara u bolnicu u Kragujevac, kada se na putu u blizini Raške dogodio odron i sanitet je ostao zarobljen.

Novorođenče je imalo problema sa disajnim putevima i bilo je u teškom je stanju, a u sanitetskom vozilu nije bilo dovoljno kisonika da bi se čekalo na raščišćavanje puta.

U vozilu je bilo rezervi kiseonika za bebu za oko sat vremena, pa je evakuacija bebe hitno naređena.

Ubrzo je angažovan vojni helikopter, a reagovali su i ministri odbrane i zdravlja.

Letjelica je stigla do beogradskog aerodroma odakle je trebalo da dijete bude prebačeno na Institut za majku i dijete, ali su vremenski uslovi onemogućili slijetanje, da bi iza ponoći helikopter nestao sa radara.

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” su tokom noći stigle ekipe Hitne pomoći i pripadnici Vojske Srbije.

Izuzetno loši uslovi su cijele noći otežavali avio-saobraćaj iznad Beograda i zbog guste magle i slabe vidljivosti su avioni ili kružili iznad aerodroma “Nikola Tesla” ili su preusmjeravani na druge aerodrome.

KOMENTARI:
Loading...