Zbog niskog nataliteta, etničke asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promjene identiteta, Srba u dijaspori je sve manje.

U zemljama Evropske unije (EU) danas ima nešto više od 670.514 srpskih državljana, dok ih je u Australiji nešto manje od 74.000. I u jednom i u drugom slučaju, kako upozoravaju iseljenici, na papiru nedostaje veliki broj Srba – na Starom kontinentu gotovo pola miliona, a u Australiji gotovo 120.000, pišu Novosti.

Biro za statistiku Australije objavio je nedavno kartu etničke strukture stanovništva, koja je nastala na osnovu popisa iz 2016. godine. Prema ovim zvaničnim podacima, Srba danas u Australiji ima 73.901, od kojih 53.799 govori srpski jezik. Za australijske Srbe ovi podaci su – netačni.

– Naša crkva i predstavnici srpske dijaspore smatraju da nas na Petom kontinentu ima najmanje 200.000. Pokazalo se, međutim, da nas je zvanično mnogo manje i to samo zato jer je nas Srbe država Australija prekrstila u Hrvate i Bosance – tvrdi Milutin Ivković, predsjednik srpske zajednice u Tazmaniji.

Državna administracija iz Canberre je, prenosi Ivković, sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, a bilo ih je oko pola miliona, podijelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porijekla.

– Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba – smatra Ivković.

Sličan proces, kako su ga nazvali u Novostima, „krađe srpskog nacionalnog identiteta“ dešava se posljednjih godina u zemljama Zapadne Evrope, ali i Južne Amerike. Na području obje Amerike ovako je “nestalo” bar 100.000 Srba.

Kako ukazuje Miodrag Kreculj, analitičar iz Minhena, u zemljama EU popisi su pokazali da danas ima 670.514 srpskih državljana. S druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švicarskoj i Norveškoj raspolažu sa “okvirnim” brojem od 1.167.936 građana. Nedostaje blizu pola miliona, odnosno, 497.422 srpske osobe.

– Razloga za ovoliko smanjenje broja Srba je mnogo. Od nataliteta, preko asimilacije, do popisa stanovništva, pa je tako, na primjer, u Njemačkoj, gdje je od 600.000, evidentirano svega 220.908 naših državljanina – tvrdi Predrag Rakočević iz Njemačke.

Problem sa popisima stanovništva u zemljama Zapadne Evrope, koje svoj društveni razvoj baziraju na politici “što veće migracije radne snage iz inostranstva”, jeste u tome što se ne utvrđuju nacionalna pripadnost “došljaka”.

– Nigdje prilikom popisa u EU ili SAD ne postoji pitanje “koje ste nacije”, već se nacionalnost utvrđuje indirektnim pitanjima o zemlji vašeg porijekla, mjestu rođenja ili jeziku kojim govorite u kući. Uz to, mnogi naši ljudi skrivaju da su srpskog porijekla – primjećuje Stane Ribič, Srbin iz Slovačke, u kojoj se oko 2.300 Srba, tvrdi, stidi da prizna koje su nacionalnosti.

I Srbi u zatvorima širom svijeta su dio dijaspore. Prema nezvaničnim podacima, u kazamatima širom planete boravi danas oko 20.000 Srba. Najviše pritvorenih Srba, prema službenim podacima, zbog sumnji ili osude da se bave kriminalom, ima u Njemačkoj – čak 10.000.

KOMENTARI:
Loading...