Marokanci su iskoristili slabiju graničnu kontrolu u svojoj državi kako bi doplivali do evropske teritorije, što je izazvalo humanitarnu krizu u Španiji.

Migranti su u ponedjeljak masovo počeli pristizati u Ceutu, a dolazak se nastavio i u utorak, premda u manjem broju, zbog pojačane kontrole na španskoj strani granice, gdje su bili raspoređeni policija i vojska.

Kasno u utorak, nakon bilateralnih susreta na visokom nivou, marokanske snage počele su kontrolisati granicu i zaustavljati grupe migranata.

Vojska i policija Španije mobilizovani su da kontrolišu situaciju.

Španska enklava s 85.000 stanovnika, smještena je na sjevernom vrhu Maroka preko puta Gibraltara.

Ministar unutrašnjih poslova Španije Fernando Grande Marlaska rekao je ranije da su vlasti vratile 1.600 migranata do utorka ujutro, a da će ostali biti vraćeni uskoro, budući da su Maroko i Španija prije tri decenije potpisali sporazum o vraćanju svih koji ilegalno preko mora dođu na špansku teritoriju.

Mnogi afrički migranti smatraju Ceutu i obližnju Melillu, takođe špansku teritoriju, ulazom u Evropu. Prošle, 2020. godine 2.228 migranata je odlučilo preći u dvije enklave morem ili kopnom, često rizikujući živote.