Snijeg je pao u pojedinim predjelima Australije u kojima je to toliko rijetko da meteorolozi nemaju potrebnu aparaturu da izmjere dubinu pokrivača, a temperatura je pala za više od deset stepeni Celzijusovih od uobičajene za ovo doba godine.

Tokom sedmice hladan vazduh sa Antarktika prešao je preko centralnog dijela Južnog Welsa ka Queenslandu, koja je poznata kao “Osunčana država”, donoseći nisku temperaturu nezabilježenu u pojedinim krajevima od sredine osamdesetih godina prošlog vijeka.

U Queenslandu snijeg je pao u Stentorpu, Ukiju i na granici sa Novim Južnim Welsom, ali meteorolog Gordon Benks ističe da su imali problem sa mjerenjem dubine snježnog pokrivača.

Ovako obilan snijeg u Queenslandu nije padao od 1984. godine a, također, zabilježena je najniža temperatura za juli u proteklih 30 godina, pošto je u pojedinim oblastima pala na minus četiri stepena Celzijusova.

Prosječna najniža temperatura za ove predijele je od 15 do 18 stepeni Celzijusovih.

U Novom Južnom Velsu debljina snježnog pokrivača na pojedinim mjestima, gdje obično bude dva centimetra, sada je izmjereno deset centimetara.

U Sydneyju je tokom noći bilo oko sedam stepeni Celzijusovih, što je najniže za juli od 1971. godine.

KOMENTARI:
Loading...