15.2 C
Bosanska Krupa
Četvrtak, 9 Jula, 2020

Snažna potvrda poraza Erdoganove politike u Istanbulu

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pretrpio je težak udarac pošto su glasači, nezadovoljni ekonomskim stanjem u zemlji i njegovom sve autoritarnijom vlašću, na ponovljenim izborima za gradonačelnika Istanbula opet podržali opozicionog kandidata Ekrema Imamoglua, pišu svjetski mediji i ukazuju da bi poraz u gradu u kojem je Erdogan počeo političku karijeru kao gradonačenik mogao biti početak njegovog kraja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ubjedljiva pobjeda Ekrema Imamoglua je ošamućujuća osuda ekonomske politike i sve autoritarnije Erdoganove vladavine, ocjenjuje Bloomberg, ukazujući da je kandidat opozicione Republikanske narodne partije (CHP) osvojio oko 54 odsto glasova, a kandidat vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Binalij Jildrim 45 osto glasova poslije prebrojanih 99 odsto glasačkih listića.

Kandidat AKP-a je tijesno izgubio 31. marta s 14.000 glasova razlike, dok je sada jaz bio skoro 800.000 što je nedvosmislena poruka da su birači zabrinuti za rastakanje demokratskih osnova Turske, ističe Bloomberg.

Erdoganova partija je martu izgubila i u Ankari i drugim velikim gradovima, pošto su inflacija, nezaposlenost i pad vrijednosti lire uzeli danak, ali je turski predsjednik odbio da prizna poraz u Istanbulu žaleći se na napravilnosti, što je prihvatila izborna komisija.

Rezultati glasanja u nedjelju pokazuju da je Erdogan, najmoćniji turski lider u moderno vrijeme, napravio nevjerovatno lošu procjenu kada je tražio da se ponovi glasanje, ocjenjuje BBC.

Ne samo što je na ovim izborima Erdogan oslabljen, već je izgleda i opoziciona CHP konačno smislila kako da se suprotstavi predsjedniku, ukazuje britanski javni servis i dodaje da je Imamoglu imao duboko pozitivnu poruku za kakvom su glasači žudjeli, dok je na uvrede iz AKP odgovarao osmijesima.

Pobjeda opozicije u Istanbulu imaće dramatične posljedice po Erdoganovu vlast u zemlji, ocjenjuje The Guardian, dodajući da su izbori u nedjelju smatrani testom krhkih turskih demokratskih standarda i Erdoganove političke budućnosti.

Dok je opozicija slavila prve rezultate, uz sirene automobila i radost na ulicama, s glasom novog gradonačelnika koji je odzvanjao s televizora u baštama i iz kafića, Jildrim je brzo priznao poraz spasavajući AKP od sramotnog praćenja rezultata uživo, ali će se sada, kako piše britanski list, intenzivirati borba za vlast među frakcijama u vladajućoj koaliciji.

Guardian ukazuje na razlike u Erdoganovoj partiji – bivši predsjednik Abdulah Gul, koji je otvoreno kritikovao novo glasanje u Istanbulu, izazvao je komešanje rekavši novinarima “Božjom voljom sve će biti u redu”, što liči na Imamogluov slogan “Sve će biti u redu”, podstakavši spekulacije da je bivši Erdoganov saveznik glasao za opozicionog kandidata.

Gubitak Istanbula drugi put je bio nezamisliv ishod za AKP, ističe Guardian i ukazuje da kao najveći turski grad i privredno čvorište, Istanbul pokriva 31 odsto BDP-a zemlje dok je važan pogon za nezvaničnu mrežu finansiranja vladajuće partije koja je zajedno sa svojom islamskom prethodnicom kontrolisala grad posljednjih četvrt vijeka.

Erdogan je doživio najveći poraz u svojoj političkoj karijeri, iako je opozicija bila suočena s neravnopravnim uslovima, glavnim medijima naklonjenim predsjedniku i neskrivenim korištenjem vladinih sredstava za podršku kandidatu vladajuće partije, ističe The New York Times.

Istanbul je Erdoganov dom, kao i politička baza gdje je počeo političku karijeru kao gradonačelnik. Pored toga što je Erdogan izgubio kontrolu nad najvećim turskim gradom, rezultati izbora u nedjelju, kako piše New York Times, imaju i druge posljedice – postoje ocjene da je poraz napravio pukotinu u predsjednikovoj auri nepobjedivosti i da bi to mogao biti kraj njegove 16 godišnje vladavine Turskom.

Pored udarca Erdoganovom imidžu i prestižu, gubitak u nedjelju će imati i praktične političke konsekvence za turskog lidera, ukazuje New York Times na ocjene analitičara. Gubitak Istanbula znači i gubitak značajnih prihoda za političku mašineriju Erdoganove partije preko subvencija lojanim biznismenima, građevinskih ugovora i fondova za provladine medije.

Poraz bi također mogao pokrenuti i lančanu rekaciju koja bi se završila prijevremenim izborima ove ili sljedeće godine, ocjenjuje njujorški list. Bivši predsjednik Abdulah Gul i bivši premijer Ahmet Davutoglu bi mogli da se odvoje od Erdogana da bi pokrenuli svoje konzervativne pokrete, rekla je za američki list Asli Ajdintasbas, saradnica u Evropskom savjetu za spoljne poslove.

قالب وردپرس

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Mnogi su se pitali ko je “Apolon” sa beogradskih protesta, pa su ga pronašli (FOTO)

Na jučerašnjim protestima koji su održani u Beogradu, tokom izvještavanja reporterke N1 televizije, u kadar je “upao” momak bez majice koji je napravio pometnju...

Humani ljudi iz Bužima dijelili hranu migrantima u Lipi (FOTO)

Danas su Volonteri Crvenog Križa Općine Bužim iskoristili jedinstvenu priliku za posjetu i volontiranje u jednom od prihvatnih centara za zbrinjavanje migranta- na lokaciji...

Dobio četiri utakmice zabrane jer je ugrizao protivničkog igrača

Fudbaler italijanskog prvoligaša Lazija Patricio Gabarron Gil, poznatiji kao Patric, kažnjen je s četiri utakmice zabrane igranja i 10.000 eura novčane kazne, zbog ugriza...

Hrvat na protestima u Beogradu zapjevao Hajdukovu himnu: Evo kako je prošao

U utorak uvečer ispred Skupštine Beograda održan je protest u kome je povrijeđen veliki broj građana i policajaca, a pričinjena je i velika materijalna...

Povezani članci

Hrvat na protestima u Beogradu zapjevao Hajdukovu himnu: Evo kako je prošao

U utorak uvečer ispred Skupštine Beograda održan je protest u kome je povrijeđen veliki broj građana i policajaca, a pričinjena je i velika materijalna...

OTKRIVENO: Ko su Vučićevi naoružani batinaši koji su s policijom brutalno mlatili građane…

Društvenim mrežama danas su kružile i fotografije “civila” u akciji, a brojni korisnici tvrdili su da se na njima nalaze vođe ozloglašenih “Janjičara”, među...

Sukob na početku protesta u Novom Sadu

U Novom Sadu na Trgu ispred Gradske kuće se oko 18 sati okupilo nekoliko stotina građana, kojima se u ovom momentu pridružuju studenti iz...

U vazi na prozoru posadila ćuvarkuću, a u njoj se izlegla ČETIRI SOKOLA (FOTO)

Jedna saksija za cvijeće u selu Tuhlju u Hrvatskoj postala je dom malim sokolima. Na prozoru gospođe Dragice Gajšek prije nekoliko dana izlegla su...
- Oglas-
Dodaj komentar