Udio onih koji su najteže pogođeni bolešću i koji umiru od nje pao je sa 60 posto, kojiko je iznosio kada se prvi put pojavila početkom prošle godine, na 36 posto do oktobra, pokazuje studija globalnih trendova.

Nalazi, temeljeni na 52 studije širom svijeta u kojima je sudjelovalo 48.128 pacijenata, objavljeni su u medicinskom časopisu Anesthesia.

Petericu autora, od kojih su svi specijalisti Nacionalne zdravstvene službe UK (NHS) za intenzivnu njegu ili anesteziju, vodio je prof. Tim Cook, vrlo cijenjeni stručnjak u intentivnoj njezi koji radi u Kraljevskoj bolnici United u Bathu, piše The Guardian.

Međutim, doktori su koji su radili istraživanje upozoravaju da napredak koji je zabilježen u smanjenju smrtnosti od Covida tokom posljednjih godinu možda je dosegao svoj vrhunac.

Pojava novih mutacija koronavirusa zbog kojih je sve više ljudi kritično bolesno mogla bi povećati stopu smrtnosti, navode. Isto tako, program vakcinisanja koji se odvija širom svijeta, mogao bi smanjiti broj onih koji trebaju potencionalno spasonosni tretman u intenzivnoj njezi.