Policajac čija je fotografija sa sirijskim dječakom u “očinskom” zagrljaju izazvala talas emocija na društvenim mrežama zove se Redžep Arifi, iz Preševa, i već mjesec dana je angažovan u Miratovcu, gdje se dočekuju izbjeglice koje u Srbiju stižu preko Grčke i Makedonije.

Dirljivu fotografiju Arifija je najprije sinoć na Twitteru objavila novinarka BBC-ja Menveen Rana, uz prateći tekst:

“Sirijci su puni hvale o srpskoj policiji. Kažu da su srpski policajci dobri i da su prvi koji se prema njima ne ponašaju kao da su životinje”.

Arifi je policajac Policijske uprave u Preševu, od 2002. godine.

Njegov rođak Valjon Arifi rekao je Tanjugu da Redžep uopšte nije bio svjestan da njegove slike gleda cijeli sijvet na društvenim mrežama sve dok nije otišao u svoju stanicu, gdje ga je o tome obavijestio jedan od kolega.

Njegova fotografija se inače munjevito raširila na Facebooku i Twitteru, a nekoliko sati kasnije je Rana, novinarka Radija 4 BBC-ja, na istoj društvenoj mreži postavila još nekoliko fotografija Arifija.

“Za sve one koje je oduševila slika srpskog policajca kako se igra sa bebom iz Sirije, evo dodatnih fotografija”, napisala je ona pored slika.

Redžep je izgubio oca, u saobraćajnoj nesreći, kada je imao samo šest mjeseci. Nije oženjen, nema djece i ima 34 godine.

Valjon Arifi kaže da je Redžepa sreo nakon što je saznao da je popularan, ali da on nije želeo da govori o tome.

“Samo je kratko rekao da je to ljudski čin i obaveza svakog humanog čoveka”, kaže Valjon, koji takođe svakodnevno provodi vrijeme sa izbeglicama u Miratovcu.

U tom dijelu gdje su nastale slike u selu Miratovac autobusi UNHCR-a svakodnevno preuzimaju veliki broj izbjeglica, a policajac Arifi je sa svojim kolegama tu kako bi se održao javni red i mir, ali i da ih zaštiti.

KOMENTARI:
Loading...