Sjeverna Koreja upozorila je Australiju na mogući nuklearni napad ukolliko nastavi da se “slijepo i revnosno pokorava američkoj liniji”.

Ovakve poruke stigle su malo pošto je australijska ministarka vanjskih poslova Julie Bishop izjavila da Pjongjang predstavlja ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti regiona.

“Ukoliko Australija nastavi da prati poteze SAD u cilju izolacije i gušenja Narodne Demokratske Republike Koreje i nastavi da bude udarna brigada američkog gospodara, to će biti samoubilački akt, koji može biti u rangu nuklearnog napada strateških snaga Sjeverne Koreje”, izjavio je portparol šefa diplomatije te zemlje, prenosi novinska agencija KCNA.

Prijetnje su uslijedile pošto je ministrica izjavila ranije ove nedjelje da je Sjeverna Koreja na putu da ostvari svoje ciljeve po pitanju nuklearnog naoružanja, ocjenjujući to kao neprihvatljiv rizik za region. Ona je dodala da ove napore mora da zaustavi međunarodna zajednica.

Ti komentari nisu dobro dočekani u Pjongjangu, a portparol Ministarstva spoljnih poslova te zemlje rekao je da je australijska ministarka iznijela niz gluposti. Poručio je da australijska ministarka treba prvo da razmisli dva puta o posljedicama njenog oštrog jezika, prije nego što se nastavi da se dodvorava SAD.

On je upozorio na ekstremno neprijateljsku politiku SAD prema Koreji i na to da takve izjave (kakve je iznela Bishop) podstiču Ameriku na bezobzirne i rizične vojne akcije.

KOMENTARI:
Loading...