Sjeverna Koreja je rano u petak ispalila neidentificirani projektil, objavili su japanska vlada i južnokorejska vojska, dodajući da je on preletio otok Hokaido i pao u more.

Japanske vlasti objavile su da je projektil preletio japanski otok Hokaido u 7.06 po lokalnom vremenu te pao u Pacifički ocean oko 2000 kilometara istočno od tog otoka. Također su objavile da nema nikakvih dokaza da su dijelovi rakete pali na japanski teritorij.

Južnokorejska vojska odmah je kao reakciju lansirala vlastiti projektil koji je pao u teritorijalne vode Južne Koreje.

Tokio je poručio da će poduzeti sve mjere da zaštiti sigurnost japanskog naroda te da će dati adekvatan odgovor u kontaktu sa SAD-om i Južnom Korejom.

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Kine i Rusije da djeluju nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja.

– Kina i Rusija moraju pokazati da ne toleriraju takva bezobzirna lansiranja raketa, same poduzimajući izravne akcije – rekao je američki državni tajnik Rex Tillerson.

Dodao je da Kina opskrbljuje Sjevernu Koreju velikim količinama nafte, a da je “Rusija najveći poslodavac sjevernokorejskoj radnoj snazi”.

Vijeće sigurnosti UN-a nakon najnovijeg sjevernokorejskog lansiranja objavilo je da će održati hitnu sjednicu u petak u 19 sati po GMT-u, rekli su diplomati. Sjednica se održava na zahtjev SAD-a i Japana.

KOMENTARI:
Loading...