Kako javlja BBC, šest republikanaca svrstalo se uz 50 demokrata i podržalo njihov argument da je suđenje dopušteno američkim ustavom. Trumpovi branitelji tvrdili su s druge strane da on više nije predsjednik već običan građanin te zato Senat nema pravnog osnova suditi mu po optužnici Zastupničkog doma da je poticao na nasilje.

Pravna rasprava obilježila je prvi dan suđenja, a za glasanje o ustavnosti dovoljna je jednostavna većina.

– Nema nimalo mjesta sumnji u legitimnost postupka opoziva jer je postupak počeo kada je Donald Trump još bio na dužnosti – rekao je demokrat Jamie Raskin, nekadašnji profesor prava koji je nastupio kao tužilac, prenosi Hina. 

– Nema nikakve dileme o činjenici da je Senat nadležan suditi mu – rekao je u uvodnim riječima Raskin.

Dok je jednostavna većina potrebna za odluku o ustavnosti, za izricanje presude o krivici prema američkom Ustavu potrebna je dvotrećinska većina.

Čak i da neki republikanci odluče glasati po svojoj savjesti, a ne stranačkim naputcima i pridruže se demokratima, teško će se postići da to učini njih 17. Zato Trump ima sve izglede da bude oslobođen, a što se očekuje početkom iduće sedmice.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol koji su izveli njegove nasilne pristaše 6. januara kada je u Kongresu trajao postupak potvrde novoizabranog predsjednika Joea Bidena, narušio je Trumpovu popularnost. Pad popularnosti je loš za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.