Vijest da jedan saudijski princ poklanja kompletno svoje bogatstvo odjeknula je juče širom svijeta.

Danas je na sajtu Arabian Business objavljeno i njegovo zvanično saopštenje u kom objašnjava zašto se odlučio na taj korak. Pismo u cijelosti prenosimo:

Od mladosti sam imao san za koji sam se uvijek nadao da će se ostvariti. Razmišljao sam o njemu tokom života i govorio o njemu s prijateljima i porodicom duže od četvrt vijeka. Želio sam da se jednog dana probudim u svijetu tolerancije, prihvatanja, jednakosti i mogućnosti – za sve.

Kako bih ostvario svoj san, želio sam da doprinesem ukidanju siromaštva i gladi, da podržim razvoj, zdravlje i obrazovanje u najsiromašnijim zajednicama. Želio sam da podstaknem društveno preduzetništvo i postignem dugoročnu, održivu promjenu i na lokalnom i na globalnom planu. Želio sam da olakšam patnju zbog ekonomske oskudice.

Na osnovu svoje posvećenosti i strasti prema filantropiji u posljednjih 35 godina sada želim da doniram sve svoje bogatstvo Alwaleed Philanthropies firmi koja se bavi glavnim oblastima međukulturnog razumijevanja i podrškom siromašnim zajednicama, promoviše zdravlje, bori se protiv bolesti, uvodi struju do udaljenih sela i gradi sirotišta, škole i mnogo toga više.

Ova donacija biće alocirana u okviru dobro razrađenog plana tokom narednih godina. Biće zasnovana na strategiji koju će nadgledati i kojom će upravljati bord povjerenika koji će obezbjeđivati donaciju nakon moje smrti i usmjeravati je u humanitarne projekte i inicijative.

Pošto većinu svog bogatstva dugujem ovoj blagoslovenoj zemlji, odlučio sam da uduživanje Saudijskoj Arabiji bude moj glavni prioritet, poslije kog će naš filantropski rad biti proširen na zemlje širom svijeta, prema zakonima o humanitarnim aktivnostima.

Možda se pitate zašto ovo radim.

Moj odgovor je da svako prolazi kroz neke situacije koje mu mijenjaju život i koje imaju veliki uticaj na njegove ili njene ključne buduće odluke. Imao sam priliku da iz prve ruke posvjedočim teškim uslovima u kojima se neke zajednice nalaze i stojim među onima koji pate i kojima je potrebna pomoć. Shvatio sam i da postoje ogromne prepreke za rješavanje pojedinih problema, sastajući se sa liderima zemalja i zajednica širom svijeta.

Osim toga, moja fondacija sarađuje i sa drugim filantropskim organizacijama, nevladinim i vladinim već decenijama.

Imajući u vidu sadašnje ekonomsko i društveno stanje u kom se svijet nalazi i razorne efekte ratova i prirodnih katastrofa širom svijeta, potrebno je udruženo djelovanje svih sposobnih pojedinaca kako bi smanjili siromaštvo u najugroženijim zajednicama.

Danas objavljujem kao prikaz blagoslova Svemoćnog Boga, prateći Njegove svete riječi iz svetog Kur’ana: “Ali govorite o miliosti svog Gospoda”.

Kako vidim, došlo je vrijeme da podijelim sve što imam kako bih podržao zajednice kroz moju fondaciju Alwaleed Philanthropies čiji je cilj da podrži projekte bez obzira na veru, rasu ili pol.

Već 35 godina fondacija je razvila i održala projekte u više od 92 zemlje. Sarađujemo sa raznim filantropskim, vladinim i obrazovnim organizacijama, borimo se protiv siromaštva, osnažujemo žene i mlade, razvijamo zajednice, nudimo pomoć oblastima pogođenim prirodnim katastrofama i negujemo kulturološko razumevanje kroz obrazovanje. Zajedno možemo sagraditi mostove ka saosjećajnijem, tolerantnijem i otvorenijem svijetu. Vjerujemo u čovječanstvo bez granica i posvećenost svima

KOMENTARI:
Loading...