Arapski mediji kritizirali su kampanju koja se putem društvenih mreža vodi protiv Saudijske Arabije, nakon vala izbjeglica koje iz Sirije svakodnevno pristižu u Evropu, prenosi novinska agencija Patria.

Aktivisti kao i mnogi evropski zvaničnici javno su kritizirali Saudijsku Arabiju optužujući je kako je zatvorila vrata sirijskim izbjeglicama, koje bježe pred valom ratova, istovremeno prikazujući kako utočište izbjeglicama pružaju mnoge zapadne zemlje.

Ajel.sa navodi kako je Saudijska Arabija do sad izdvojila 500.000.000 KM za izbjelice ne samo u Siriji već i drugim zemljama zahvaćene ratom, te da pomoć ova zemlja upućuje i dalje.

– Oko 1.000.000 Sirijaca boravi u Saudijskoj Arabiji što legalno što ilegalno – navidi Ajel.sa dodajući dalje da Saudijska Arabija svakodnevno izdvaja milione u pomaganju sirijskih izbjeglica, izbjeglica iz Burme, Somalije, Sudana, Iraka, Afganistana i drugih zemalja.

Saudijska Arabija, navode arapski mediji, prošle je nedelje odobrila milijardu dolara za pomoć Jemenu za oporavak države.

Konačno, da bi izbjeglice iz Sirije došle do Saudijske Arabije moraju proći kroz Siriju, Jordan ili Irak pa tek onda ući u Saudijsku Arabiju, a što donosi velike rizike po izbjeglice. Otuda i preporuka da je izbjeglicama najsigurniji put do Turske pa do evropskih zemalja, prenosi NAP.

KOMENTARI:
Loading...