Dubrovačko Gradsko vijeće izglasalo je u petak izmjene Odluke o organizaciji i načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku, po kojima će sat vremena parkinga u nultoj zoni nadomak povijesne jezgre poskupiti s 40 kuna na 75 kuna tokom ljetnog režima.

“Potrebno je redefinirati cijenu postojeće satne karte, višesatne karte u punom trajanju te dnevne karte na način da u ljetnom razdoblju od 1. maj do 31. oktobra cijena satne karte umjesto dosadašnjih 40 kuna iznosi 75 kuna, višesatne u punom trajanju umjesto dosadašnjih 800 kuna sada 1500 kuna te dnevne karte umjesto 800 kuna iznosi 1500 kuna”, navodi se u odluci.

Usvajanjem odluke doći će i do izmjena u zimskom režimu, pa će tako od 1. studenoga do 30. travnja sat parkiranja koštati 40 umjesto 20 kuna, a višesatna u punom trajanju i dnevna koštale bi 800 umjesto 400 kuna.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako vjeruje da je cijena ovog parkinga primjerena za njegovu lokaciju.

“Onaj tko se želi parkirati ovdje nadomak Straduna platit će tih 75 kuna. Naši sugrađani imaju mogućnost kupnje mjesečnih pretplatnih karata po cijeni od 60 kuna ovisno o zoni”, kazao je i dodao kako su se na tu opciju odlučili brojni Dubrovčani.

Inače, sedmična karta za drugu parkirnu zonu, odnosno parking oko historijske jezgre Dubrovnika za ljetno razdoblje od 1. maja do 31. oktobra košta 1500 kuna, dok u zimskom razdoblju odnosno od 1. studenoga do 30. travnja iznosi 300 kuna. Mjesečna karta košta četiri hiljade kuna ljeti, te 800 kuna zimi, dok za godišnju kartu za drugu zonu treba izdvojiti 14 tisuća kuna. Cijena parkinga izvan turističke sezone oko historijske jezgre Dubrovnika iznosi deset kuna po satu.

Inače, u Dubrovniku postoji pet parkirnih zona, nulta, poslovna, druga, treća te izvanulično parkiralište Gradac koje je rezervirano za korisnike povlaštenih pretplatnih karata, na koje imaju pravo stanovnici Dubrovnika i okolnih općina.

Izmjene odluke stupaju na snagu osam dana od objave u Službenom glasniku Grada Dubrovnika.

Komentari: