Hiljade paketa hrane, odjeće i lijekova dočekalo je danas izbjeglice iz Sirije koje su došle iz Mađarske u austrijski grad Salzburg, nakon čega su iscrpljeni ljudi počeli plakati od radosti i dobrodošlice, piše bh. novinska agencija Patria.
Izbjeglice su dobile nove odjeću i obuću, čistu prostirku za spavanje, kao i dovoljno hrane i lijekova.

Velikoj akciji prikupljanja pomoć uključili su se i Bosanci i Hercegovci, kojih u Salzburgu  živi više od 30.000, a mnogi od njih u ovaj lijepi austrijski grad došli su upravo kao izbjeglice nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Kontrola u austrijskim vozovima danas nije pregledala karte – izbjegli iz Sirije su mogli besplatno da se voze, policija je pomagala cijele porodice da se smjeste na sigurno… Jednostavno rečeno, kaže za agenciju Patria jedan od aktivista  u Salzburgu a koji je porijeklom iz BiH , cijeli grad, uostalom kao i drugi gradovi u Austriji, danas su bili posvećeni samo izbjeglicama iz Sirije.

Hiljade ljudi, koji su zbog ratnih strahota napustili Bliski istok, krenuli su iz Mađarske prema Austriji i Njemačkoj, kako bi za svoju porodicu i sebe pronašli novo utočište.

Mađarske vlasti nisu bile prijateljski raspoložene prema njima, piše NAP.

 

 

KOMENTARI:
Loading...