Administracija odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovo je stavila na crnu listu Kubu koju je sa liste država koje sponzorišu terorizam uklonio njegov prethodnik Barack Obama u okviru normalizacije odnosa s tom zemljom.

– Ministarstvo vanjskih poslova označilo je Kubu kao zemlju koja podržava terorizam, jer pruža podršku međunarodnim terorističkim aktivnostima, pružajući utočište teroristima – naveo je Pompeo u saopćenju.

Podsjetio je da je Trumpova administracija već ranije poduzela određene korake protiv Kube zbog njenih aktivnosti na američkom kontinentu, posebno u Venecueli.

– Ovim korakom još jednom tražimo od kubanske vlade da polaže račun i šaljemo im jasnu poruku: Castrov režim trebao bi prekinuti pružati podršku međunarodnom terorizmu – kazao je Pompeo.

Istakao je da je Kuba decenijama pružala utočište kriminalcima koji su pobjegli od sudova u mnogim zemljama, posebno Sjedinjenim Američkim Državama. Bivši američki predsjednik Obama uklonio je Kubu sa liste zemalja koje podržavaju terorizam 29. maja 2015. godine. Nakon što je Sudan nedavno uklonjen s liste, na njoj se nalaze Iran, Kuba, Sjeverna Koreja i Sirija.