Američka vojska objavila je jučer videosnimku na kojoj se, tvrdi vojska, vidi kako iranski brod uklanja neeksplodiranu minu s japanskog tankera Kokuka Courageous, jednog od dva tankera koji su jučer napadnuti u Omanskom zaljevu, javlja CNN.

Američki državni sekretar Mike Pompeo okrivio je u četvrtak Iran za napad na Kokuka Courageous i norveški tanker Front Altair, rekavši da se ta procjena temelji na obavještajnim podacima. Kasnije tokom dana Centralna komanda SAD-a objavila je snimku tvrdeći da je na njoj prikazano kako iranski mornari uklanjaju eksplozivno sredstvo s trupa tankera Kokuka Courageous.

“Pretpostavka Sjedinjenih Država je da je Islamska Republika Iran odgovorna za napade koji su se dogodili danas u Omanskom zaljevu”, rekao je Pompeo novinarima.

“Ova se pretpostavka temelji na obavještajnim informacijama, korištenim oružjima i nivou stručnosti potrebnoj za izvedbu takve operacije, nedavnim iranskim napadima na prijevoz robe te na činjenici da ni jedna grupacija koja djeluje na tom prostoru nema potrebne resurse i vještine da nastupi s tako visokim stepenom sofisticiranosti”, kazao je Pompeo.

Na videosnimci se vidi kako manji brod prilazi japanskom tankeru nakon čega jedna osoba uklanja objekt s trupa broda.

Američka vojska smatra da je objekt neeksplodirana mina. Iranski brod približio se tankeru punih osam sati nakon napada i nakon evakuacije posade s njega, piše CNN, a američke vlasti smatraju da su Iranci pokušavali ukloniti preostale mine i tako sakriti dokaze.

Jedan američki dužnosnik također je izjavio kako je više iranskih brodova viđeno na području na kojem su napadnuti tankeri.

Iran je, s druge strane, u četvrtak “kategorički odbacio neutemeljene tvrdnje” Washingtona prema kojima je odgovoran za napade na dva tankera u Omanskom zaljevu.

Iranska misija pri UN-u je u izjavi optužila SAD i njegove regionalne saveznike za “ratno huškanje”.

“Iran kategorički odbacuje neutemeljene tvrdnje Washingtona glede incidenata s tankerima 13. juna i osuđuje ih najoštrijim mogućim riječima”, navodi se u izjavi.

“Američki ekonomski rat i terorizam protiv iranskog naroda, kao i masovna američka vojna prisutnost u regiji, glavni su izvor nesigurnosti i nestabilnosti u široj regiji Zaljeva”, navodi se u izjavi.

Napad na tankere podigao je cijene nafte te je potaknuo zabrinutosti oko novih sukoba između Irana i Sjedinjenih Država. U napadima na dva tankera u četvrtak u Omanskom zaljevu jedan je zapaljen, a oba napuštena plutaju morem, objavili su brodovlasnici, dok su cijene nafte skočile četiri posto zbog straha za opskrbu energentima s Bliskog istoka.

Brod Front Altar gori u vodama između zaljevskih zemalja i Irana nakon eksplozije koju je prema jednom izvoru izazvala magnetna bomba. Posadu norveškog tankera pokupio je brod koji se našao u blizini i prebacio je na iranski spasilački brod.

قالب وردپرس

Komentari: