29.1 C
Bosanska Krupa
Petak | 20. Maja 2022.

Rusija osudila akciju kosovske policije, traži oslobađanje svog djelatnika UNMIK

Rusija odlučno osuđuje upad kosovskih specijalaca na sjever Kosova naseljen Srbima, saopćila je danas ambasada Ruske Federacije u Beogradu i zatražila hitno oslobađanje ruskog državljanina, službenika Misije UN na Kosovu, koji je uhapšen u jutrošnjoj akciji policije.

“Odlučno osuđujemo upad kosovskih specijalaca u područja sjevera Kosova i Metohije naseljene Srbima. To je krajnje opasno i kosi se sa svim postojećim dogovorima. Revoltirani smo provokacijom prištinskih vlasti u odnosu na ruskog državljanina, suradnika UNMIK-a Mihajila Krasnoščekova. Tražimo neodložno oslobođenje Rusa i pozivanje na odgovornost svih koji su krivi za ovaj vapijući incident”, citiraju beogradski mediji poruku ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina.

U akciji kosovskih specijalaca, koju Priština objašnjava borbom protiv organiziranog kriminala, jutros je na sjeveru Kosova uhapešno više osoba, među kojima i pripadnici Kosovske policijske službe.

Beograd akciju smatra provokacijom i zastrašivanjem Srba, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zapovjedio je zbog toga stanje pune borbene pripravnosti za postrojbe Vojske Srbije i nagovijestio mogućnost vojne intervencije u slučaju ugroze srpskog stanovništva na Kosovu.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ocijenio je kako su Vučićevi potezi populistički i za unutrašnju upotrebu.

“Predsjednik Srbije dobro zna da ne može krenuti prema Kosovu. To je nešto nemoguće i nezamislivo i on je sam uvjeren u to, ali za svaki slučaj institucije Kosova, uključujući i sigurnosne snage Kosova su u stanju pripravnosti. Populističke izjave nisu prijetnje za rat, već za unutarnju upotrebu da se dobije što veća simpatija u Srbiji”, izjavio je Thaci. (Foto: Reuters)

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci