Finska podružnica Inter RAO-a, RAO Nordic Oy, objavila je u petak da je prisiljena obustaviti uvoz električne energije od 14. maja.

– Nažalost, prisiljeni smo primijetiti da za količine koje su prodane na berzi Nord Pool od 6. maja sredstva još nisu dospjela na naš bankovni račun – navodi se u saopćenju i dodaje da se ova situacija dogodila prvi put u više od 20 godina trgovačke historije.

Finski distributer električne energije Fingrid Oyj takođe je saopštio da će RAO Nordic Oy obustaviti uvoz električne energije u Finsku u subotu u 1.00 sat po lokalnom vremenu.

– Prema RAO Nordic, dalja prodaja električne energije uvezene iz Rusije bit će zaustavljena do daljnjega zbog problema u plaćanju za električnu energiju prodanu na tržištu – saopćeno je iz Fingrida.

Reima Paivinen, viši potpredsjednik Fingrida, rekao je da će nedostatak uvoza električne energije iz Rusije biti nadoknađen povećanim uvozom struje iz Švedske i njenom pojačanom proizvodnjom u Finskoj.

Prema saopćenju iz Fingrida, očekuje se da će Finska sama imati dovoljne količine električne energijem 2023., s obzirom na to da se svake godine povećava proizvodnja energije vjetra.

– Očekuje se da će dodatnih 2.000 megavata nove energije dobijene od vjetra biti uključeno u Finsku ove godine – dodaje se u saopćenju.

Uvezena električna energija iz Rusije pokriva oko 10 posto ukupne potrošnje Finske.