10.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 23 Oktobra, 2021

Region: Najveća stopa nezaposlenosti u Makedoniji, BiH uposlila najviše osoba

Prema podacima iz prvog kvartala ove godine najmanju stopu nezaposlenih od 5,9 posto u regionu ima Slovenija, a najveću od 21,6 posto Makedonija, javlja Anadolu Agency (AA).

Istovremeno, u Hrvatskoj je registrovana stopa nezaposlenosti od 8,8 posto (juni), Srbiji 14,8 posto u prvom kvartalu 2018. godine, a u Crnoj Gori 16,1 posto također, u prvom kvartalu ove godine.

Nezaposlenost u Bosni i Hercegovini na kraju prošle godine bila je na nivou od 20,5 posto.

Interesantno je da je prema najnovijim pokazateljima u suzbijanju nezaposlenosti najviše napredovala BiH. Tako je stopa nezaposlenosti smanjena za 4,9 posto (godinu ranije iznosila 25,4 posto).

Stopa nezaposlenosti smanjena je i u Sloveniji i to za 1,9 posto (bila 7,8 posto lani), kao i u Hrvatskoj i to za dva procenta (prošle godine bila 10,8 posto).

Identično, po 1,3 posto smanjena je nezaposlenost u odnosu na prošlu godinu i u Crnoj Gori (iznosila 17,4 posto), te Makedoniji (bila 22,9 posto).

Jedina država čija je nezaposlenost povećana, iako blago od svega 0,2 posto u odnosu na ranije stanje je Srbija. Naime, prošle godine nezaposlenost u Srbiji je bila na nivou od 14,6 posto.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci