Veliki imam i šeik učilišta al Azhar, Ahmad al Tajib je ovog oktobra upozorio egipatsku javnost kako se ateisti više ne mogu smatrati tek rubnom pojavom u njihovom društvu

U Egiptu, zemlji sa preko 87 miliona stanovnika, živi – slovom i brojkom – 886 ateista. Tako barem tvrdi egipatska službena institucija Dar al Ifta koja se bavi pitanjem islama, makar nije jasno kako je došla do te brojke. Ali još je zanimljivije njeno tumačenje tog podatka: iako je to jedva 0,001% stanovništva, za Dar al Iftu je to upravo katastrofalno velik broj “nevjernika”. Jer, to je daleko više nego u bilo kojoj muslimanskoj zemlji: na drugom mjestu je Maroko gdje su statističari navodno pronašli 325 ateista.

Ali taj sićušan broj onih koji su razočarani bilo kojom vjerom i bogom po procjeni Dar al Ifte je u drastičnom nerazmjeru sa anketom koju je ove godine provelo univerzitet Al Azhar iz Kaira. Doduše, bilo je ispitano 6.000 pretežno mladih i uglavnom obrazovanih osoba, ali taj ugledni egipatski univerzitet polazi od procjene kako su 12,3% stanovništva Egipta ateisti – drugim riječima, kako ih već ima preko deset miliona.

“Ispraviti nedostatak” kod mladih

Veliki imam i šeik učilišta al Azhar, Ahmad al Tajib je ovog oktobra upozorio egipatsku javnost kako se ateisti više ne mogu smatrati tek rubnom pojavom u njihovom društvu. Naravno, on to smatra izazovom za čitavo društvo koje treba “ispraviti” taj nedostatak, a sličnog je mišljenja i egipatsko ministarstvo za omladinu i druge vjerske zaklade. Oni su već najavili pravu kampanju kako bi uz pomoć umjerenih imama, psihologa i sociologa “prekinuli” taj gubitak vjere među mladima.

“Mlade se bombardira militantnim propovjednicima koji im dan i noć prijete kako će dospjeti u pakao”, kaže za list Gulf News profesor ovog univerziteta u Kairu, Amnah Nusair. Zato se treba naći drugi način da ih se “vrati” vjeri.

Bez obzira bio on musliman, kršćanin ili čak Židov, jedva da je neko na Bliskom istoku spreman javno se distancirati od bilo koje vjere. Ali nakon nemira takozvanog “Arapskog proljeća” 2011., njihov broj neprestance raste. Službenih podataka nema, ali mnogo govori i odaziv na socijalnim mrežama gdje svakome mora biti jasno da je za nadležne službe sitnica saznati pravi identitet korisnika. Usprkos tome, na Facebook stranici Ateisti Tunisa je čak 6900 korisnika poslalo znak podrške, kod Ateista Sudana ih je 3300. Čak i skupinu Feminističkih ateista Saudijske Arabije je “lajkao” 61 korisnika, makar u toj zemlji bilo kakvi, a kamoli feministički ateisti mogu računati sa ozbiljnim problemima.

Za Saudijce su ateisti isto što i teroristi

Jer zemlja u kojoj se nalaze sveta mjesta Meka i Medina nema niti najmanje razumijevanja da neko uopće ne vjeruje u barem nekakvog boga. Još ovog proljeća je Saudijska Arabija dala objaviti kako ona ateizam, iz krivično pravnog očišta, smatra jednako tako pogubnim kao i terorizam poveden religioznim motivima. Usprkos tome, međunarodna agencija za ispitivanje javnog mnijenja Win/Gallup je 2012. u usporednom testu je i u zemlji domovini poslanika Muhameda utvrdila da se 19% stanovništva smatra nereligioznim, a još njih 5% se doista izjašnjava kao ateisti. Usporedbe radi, u istom istraživanju se u Iraku njih samo 9% izjasnilo nereligioznim – i praktično niko kao ateist.

Ova žestoka reakcija državnih vođa muslimanskih zemalja na one koje okreću leđa vjeri se donekle može protumačiti i tradicionalnim vjerskim propisima i zakonima. U islamu je smrtni grijeh “sijanje sumnje”, a onaj ko niječe boga lako postaje sumnjiv i da drugima širi svoju dvojbu u “pravog” boga. Ali i politički je opasno pokazati razumijevanje za nevjernike kako se ne bi pobudila srdžba borbenih islamista. Tako i vlada Egipta ne želi zanemariti “problem” ateista kako ne bi dala još jedan argument radikalnoj Muslimanskoj braći. Jer i ova vlada u Kairu sebe smatra “zaštitnicom” vjere.

Sasvim teoretski, u većini arapskih i muslimanskih zemalja nije zabranjeno biti ateistom, ali tu se ipak otvara široki prostor da neko ima posla s policijom. Organizacija za ljudska prava bilježe čitav niz takvih slučajeva, a prije par dana se to dogodilo i u Egiptu. Policija i snage sigurnosti su navalile na jednu kafanu u kojem se navodno okupljaju ateisti. Nadležne službe su nakon toga objavile kako je bilo “osnovane sumnje” da se tamo prakticira kult Satane.

Ateističko društvo Egipta je na svojoj stranici društvene mreže tu akciju i obrazloženje reagiralo konstatacijom: “Na tako nešto se ne bi usudila niti Muslimanska braća dok je bila na vlasti u Egiptu.”

KOMENTARI:
Loading...