Nekoliko kamiona iz Makedonije u ranim jutarnjim satima u četvrtak blokiralo je promet na ulazu u Hrvatsku na graničnom prijelazu Bajakovo, javlja Tanjug i prenosi da su hrvatske vlasti s tog prijelaza nakon ponoći vraćale vozila i putnike sa srbijanskim pasošima, prenosi novinska agencija Patria.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se preko Bajakova ne propuštaju vozila sa srbijanskim registracijskim oznakama, niti državljani Srbije. Kako stoji na stranicama MUP-a, razlog za nepropuštanje srbijanskih državljana su “poteškoće s informacijskim sistemom na GP Bajakovo na ulazu u RH”.

Tri kamiona koja prevoze robu koja se pokvarila parkirala su se na međudržavnom prostoru između Batrovaca i Bajakova nezadovoljna višednevnim čekanjem i prijete da će robu istovariti u tom području a hrvatska policija ih, prema Tanjugu, pokušava ukloniti.

Izvještač Tanjuga, pozivajući se na srbijansku graničnu policiju, javlja da je nakon primjene srbijanskih protumjera onemogućen ulaz u Hrvatsku svima koji imaju srbijanske pasoše.

Prema Tanjugu nekoliko vozila i autobusa vraćeno je s graničnog prijelaza Bajakovo u Srbiju, a putnici su rekli Tanjugu da ih nisu pustili u Hrvatsku s obrazloženjem da nijedno srbijansko vozilo ni državljanin ne mogu u Hrvatsku.

Milanović: Hrvatska neće ukinuti blokadu

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u četvrtak da Hrvatska neće ukinuti blokadu graničnog prijelaza Bajakova, nakon što je Srbija uvela protumjere, iako je to bilo planirano.

“Ne, nećemo otvoriti granicu, ja sam, kao što sam ranije rekao, sutra planirao otvoriti granice, međutim sad moramo na ovo reagirati”, rekao je Milanović nakon završetka samita EU-a o izbjegličkoj krizi.

“Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jest da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti”, rekao je Milanović nakon završetka samita EU-a, kazavši da su srbijanske mjere “smiješne”.

Zabranjen uvoz hrvatskih proizvoda u Srbiju

Od ponoći su stupile na snagu protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda, potvrdio je u ponoć novinarima srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo.

“Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali to su mjere kojima štitimo svoju državnost”, rekao je ministar Stefanović novinarima odmah poslije ponoći na graničnom prijelazu Batrovci, kada je istekao rok koji je Vlada Srbije dala Hrvatskoj za postizanje dogovora o otvaranju graničnih prijelaza.

Ministar je istakao i da je Srbija spremna u svakom trenutku opozvati svoju odluku ukoliko Hrvatska postupi po pravilima EU i omogući teretni promet vozila, ne samo iz Srbije, nego i iz drugih zemalja.

“Ne želim vjerovati da će i EU dozvoliti da se nešto ovako dešava na granicama EU”, naveo je i ocijenio kako je riječ o kršenju međunarodnih sporazuma. Naglasio je za Tanjug da su zaustavljani i kamioni europskih i azijskih zemalja i da ljudi trpe štetu.

“Neće biti nasilja ni rata”

“Protumjere srbijanske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je ministar Stefanović ranije, a prenosi RTS.

“Sada su donijeli tu mjeru, razgovorao sam o tome tokom večeri s Federicom Mogherini. Šta ćemo tačno napraviti to će reći ministar unutrašnjih poslova. Dakle, neće biti nasilja ni rata da se razumijemo, sve je mirno, ali ovo nije normalno ponašanje”, rekao je Milanović.

Dodao je da mu je Vučić u telefonskom razgovoru rekao da će učiniti sve, a da nije napravio ništa i da i dalje niko ne prelazi preko graničnog prijelaza Horgoš, piše Index.

KOMENTARI:
Loading...