Palestinski ljekari izvijestili su da su najmanje četiri osobe poginule u jednom od nekoliko zračnih napada na sjeveru Pojasa Gaze, dok su stanovnici rekli da su s izraelskih brodova u Mediteranu ispaljene rakete, premda nijedna od njih vjerovatno nije pogodila Pojas. Palestinsko ministarstvo za vjerska pitanja saopćilo je da su izraelski avioni uništili džamiju. Vojni glasnogovornik rekao je da vojska provjerava taj izvještaj.

AFP javlja, pozivajući se na zdravstvene izvore, kako je u izbjegličkom kampu Shati ubijena deseteročlana porodica (osmero djece i dvije žene), koja se nalazila u trospratnici koja je srušena prilikom izraelskog zračnog udara.

Sirene su u dva velika južna izraelska grada oglasile uzbunu zbog raketnog napada s područja Gaze, za koji je Hamas preuzeo odgovornost. Palestinski su zvaničnici izvijestili da je 11 osoba poginulo na Zapadnoj obali u sukobima između demonstranata i izraelskih snaga sigurnosti.

Od ponedjeljka su na području Gaze poginule najmanje 132 osobe, među kojima 32 djece i 21 žena, dok ih je 950 ranjeno, saopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici. Hamas je saopćio da su među četiri osobe poginule u izraelskom zračnom napadu u kojemu je pogođen izbjeglički kamp, bili jedna žena i dječak. Izraelska vojska nije komentirala napad.

Među osam poginulih u Izraelu su vojnik koji je bio u obilasku granice s Gazom te šest civila, među kojima dvoje djece, saopćile su izraelske vlasti, prenosi Hina. Izrael je u petak pokrenuo napade koji su trajali cijeli dan nastojeći uništiti, kako su rekli, nekoliko kilometara dugačke tunele, mjesta s kojih se ispaljuju rakete i skladišta u kojima se izrađuje oružje kojim se služi Hamas.

Uoči sjednice UN-ovog Vijeća sigurnosti koja će se održati u nedjelju, u regiju je doputovao izaslanik Bidenove administracije Hady Amr, zamjenik sekretara za izraelske i palestinske poslove kako bi, prema saopćenju američke ambasade, naglasio potrebu za postizanjem održivog mira.

Egipat od petka u ponoć pritišće obje strane da prekinu vatru, rekla su dva izvora iz egipatskih sigurnosnih snaga, pri čemu Egipat pregovara s Hamasom, a ostali, uključujući i SAD, pokušavaju postići sporazum s Izraelom. Egipatski i jordanski ministri vanjskih poslova raspravljali su o nastojanjima da se prekinu sukobi u Gazi i spriječe “provokacije” u Jerusalemu, izvijestilo je egipatsko ministarstvo vanjskih poslova.

– Razgovori su u petak krenuli ozbiljnim putem – rekao je palestinski dužnosnik i dodao:

Posrednici iz Egipta, Katara i UN-a pojačavaju kontakte sa svim stranama nastojeći obnoviti mir, ali sporazum još nije postignut. Ujedinjeni Arapski Emirati u petak su pozvali na prekid vatre i pregovore izrazivši sućut za sve žrtve sukoba.