Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da će se teroristički napadi na ovim prostorima sve češće dešavati i da će određivati političku stvarnost.

Povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, Radić kaže da je ovo, prije svega, napad na civilizaciju kojoj pripadamo.

“Ovdje nije riječ samo o Republici Srpskoj i nama kao Srbima, nego o aktima koji sada pokazuju da i nas percipiraju kao dio zapadne civilizacije, a napadi su simboli”, rekao je Radić.

On je ocijenio da je došlo vrijeme kada je terorizam ušao na velika vrata na ove terene.

“Mislim da ćemo i u budućnosti da se suočavamo sa događajima kao što je ovaj. Bojim da će to postati nešto što će biti mnogo češće i što će određivati našu političku stvarnost”, rekao je Radić.

On ističe da se Srbima nije vjerovalo kada su pokušavali 90-ih godina da objasne Zapadu sa čim se suočavaju na svom terenu.

“Smatralo se da je naš nacionalizam kada govorimo o problemu sa islamskim ekstremizmom. Na kraju se pokazalo da je riječ o nečemu što nije bila propagandna matrica, nego o ukazivanju na opasnost koja dolazi”, rekao je Radić.

On kaže da je u Republici Srpskoj, Federaciji BiH, Srbiji i Hrvatskoj gurnata u stranu činjenica da je nosilac najekstremnijih oblika političkog djelovanja i ekstremizma mlada generacija, koja ne pamti rat, osim kao sjećanje svojih roditelja.

“To je opasnost koja se ignorisala i naprosto nije bila politički korektna. Međutim, činjenica je da su među mladima na prostoru bivše Jugoslavije politički ekstremizam i nacionalizam jako široko prihvaćeni i sada ćemo morati da se nosimo sa direktnim posljedicama toga”, rekao je Radić.

On kaže da je region godinama bio mimo glavnog zbivanja kada je riječ o terorizmu, ali sa sve većim vezama ljudi sa ovih prostora sa mjestima gdje se razvijaju najekstremniji ideološki koncepti i terorizam kao nusprodukt.

“Morali smo da budemo svjesni da će prije ili kasnije kod nas da se promijene okolnosti i da ćemo na našem terenu imati klasične akte terorizma”, rekao je Radić.

KOMENTARI:
Loading...