Na Madagaskaru djeca ne smiju izgovoriti ime svoga oca ili spomenuti bilo koji od dijelova njegova tijela. Na Tajvanu pak je nezamislivo pisati poruke crvenom tintom.

Čini se da sve zemlje imaju “prakse” koje zbunjuju strance, ali samo Rusija ima posebno opsežni popis tabua koje će poslovni turist izbjeći ukoliko je imalo mudar, piše Business Insider. Prema knjizi Richarda Lewisa When Cultures Collide: Leading Across Cultures, sljedeći put kada posjetite Rusiju važno je imati na umu ovih sedam stvari:

1. Ne nosite kaput u zatvorenom prostoru
Smatra se lošom manirom nositi kaput u zatvorenom prostoru. Čak i ako je grijanje pokvareno, otkopčajte se i odmah vješajte kaput.
2. Nemojte držati ruke u džepovima
Loše je hodati ili stajati s rukama u džepovima. Želite li poslovati u Rusiji, držite ruke vidljivima i izbjegavajte izgledati neuredno.
3. Nemojte sjediti razmaknutih nogu
Osim toga, nemojte ni slučajno sjediti s gležnjem preko koljena i nikad ne pokazujte potplate cipela ili cipelama dirati sjedalo, jer se obuću smatra prljavima.
4. Nemojte zviždati na ulici
Zviždanje u ulici – i zatvorenom prostoru – izaziva mrštenje. Igrajte na sigurno, a zviždanje potpuno izbjegavajte.
5. Nemojte jesti na travi po parkovima
Bez obzira na to koliko je lijepo vrijeme, zaboravite piknike.
6. Nemojte pitati ljude gdje je WC
Jako je loše ponašanje pitate li ljude gdje je kupaonica, posebno one suprotnog spola.
7. Nemojte se rukovati kroz vrata
Rusi su poznati kao vrlo praznovjerni narod. Smatra se nesrećom rukovati se preko praga, piše The Moscow Times. Zato sačuvajte svoj srdačni stisak ruke dok potpuno ne uđete u zatvoreni prostor.

Osim toga, nepristojno se rukovati sa ženama, osim ako vam ona prva pruži ruku.

KOMENTARI:
Loading...