Čovjek koji od rođenja pati od rijetke bolesti koja može završiti fatalno, postat će prva osoba koja će se podvrgnuti presađivanju glave, a kako je rekao za Daily Mail nada se da će se to desiti do prije sljedeće godine.

Valery Spiridonov, 30-godišnji kompjuterski stručnjak iz Rusije kaže da je spreman i da vjeruje hirurgu Sergiju Canaveri, koji tvrdi da mu može uspješno transplantirati glavu  na zdravo tijelo.

“Moja odluka je konačna i ne planiram da se predomislim”, kaže Spiridonov koji pati od rijetke genetske Werdnig-Hoffman bolesti mišića.

Ovim potezom, kako je rekao, želi da dobije priliku za novim životom prije nego što umre.

“Jesam li uplašen? Da, naravno da jesam. Ali koliko je strašno, toliko je i zanimljivo”, kaže Valery iz svog doma u Vladimiru, 120 km istočno od Moskve.

“Ali, morate shvatiti da nemam mnogo izbora. Ako ne probam da iskoristim ovu priliku, očekuje me tužna sudbina. Svake godine moje stanje se pogoršava. ”

Doktor Canavero i Spiridonov su razgovarali putem Skypea, a iako se još nisu sreli uživo, doktor je pregledao njegovu medicinsku dokumentaciju.

Ovaj italijanski doktor je za CNN rekao da je dobio mnogo mailova i pisama ljudi koji bi željeli da budu operisani, ali on insistira na tome da prvi pacijent bude onaj koji pati od bolesti propadanja mišića.

Postupak je nazvao HEAVEN, i tvrdi da sve potrebne tehnike za presađivanje glave na tijelo donora već postoje.

Prva transplantacija glave majmuna izvršena je prije 45 godina, dok je operacija na mišu u Kini provedena nedavno.

No, kritičari kažu su planovi dr. Canavera “čista fantazija”, te su ga usporedili sa izmišljenim horor likom Dr. Frankensteinom.

Arthur Caplan, profesor medicinske etike na Univerzitetu u New Yorku, opsao ga je kao ludog.

KOMENTARI:
Loading...