Najmanje tri ruska vojnika poginula su, dok je nekoliko drugih ranjeno, kada je granata pogodila njihov položaj u provinciji Latakija, potvrdili su vojni izvori.

Vojnici su poginuli sinoć,  i predstavljaju prve ruske žrtve rata u Siriji od kako se ta zemlja uključila u bomardovanje tzv. Islamske države (ISIL), ali i drugih pobunjeničkih frakcija.

Sirijska observatorija za ljudska prava saopćila je da su njihovi izvori potvrdili smrt vojnika, ali nisu imali tačnu brojku. Također, kazali su kako vjeruju da se radi o dobrovoljcima, a ne pravim vojnicima.

Pogiblja ruskih vojnika nezvanično je potvrđena i iz izvora bliskih sirijskoj vladi.

“90 posto je šanse da su granatu ispalili pobunjenici”, rekao je Reutersu neimenovani izvor blizak sirijskog vladi.

56267533-1584-4a38-aa49-5bc20a0a0a64-86142776-syria-us-russian-airstrikes-624-20151014

Ambasada Rusije u Siriji demantovala je ove navode, kazavši da nemaju informacija o ruskim žrtvama.

“Nema informacija o navodinim pogibijama tri Rusa ili tri ruska vojnika u Siriji. Nemamo informacija o onome o čemu je izvijestio Reuters”, navodi se u saopćenju.

Kremljin je ranije kazao da nema ruskih kopnenih trupa u Siriji, iako je navedeno da postoje treneri i savjetnici koji sarađuju sa Sirijskom vojskom, te trupe koje čuvaju ruske baze u zapadnoj Siriji.

U međuvremenu, u istoj provinciji u ruskim zračnim napadima ubijeno je 45 osoba. Observatorija je saopćuila da su avioni bomardovali region Jabal al-Akrad, a Rusija je saopćila da su meta bili militanti ISIL-a.

No, kako piše BBC, aktivisti su kazali da je ova grupa bila prisutna u maloj mjeri, ili uopšte nije bila aktivna u spomenutoj regiji.

Od 30. septembra Jabal al-Akrad je nekoliko puta bio meta ruskih napada.

KOMENTARI:
Loading...