Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji” kazala je da će okupljanja građana biti organizovana u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Tivtu, Herceg Novom, Budvi, Baru i na Cetinju.

Ona je rekla da je važno pokazati da će djeca biti zaštićena.

– Vjerujemo da će ovo imati vrlo jasnu poruku. Ovdje pričamo o ljudskim pravima, o nečemu što vrlo lako možemo da riješimo, o nečemu što je neophodno da bi naša djeca bila sigurna – kazala je Mihailović.

Kako je navela, pozivaju se svi građani koji žele da se pridruže da sa sobom ponesu plišanu igračku i da je ostave tokom ili nakon okupljanja.

Mihailović je kazala da u Crnoj Gori postoji neka vrsta registra osoba osuđenih za krivična djela protiv polne slobode učinjenih nad djecom.

– Mi smo s Ministarstvom pravde dogovarali da se oformi registar. Tu ima dosta neriješenih pitanja, kako da bude organizovan, ko može da mu pristupi, da li da bude javan – rekla je Mihailović.

Ona je poručila da registar treba unaprijediti.

– S druge strane imamo veliki broj koraka koji su neophodni da bi uopšte mogli da kažemo da su djeca zaštićena. Počev od izuzetno niskih kazni. Imali smo kaznu od deset mjeseci – kazala je Mihailović.