Pristalice sirijskog režima dijele fotografije svojih jela kao provokaciju za više hiljada izgladnjelih civila u gradu Madaju koji je pod opsadom.

Hashtag #متضامن_مع_حصار_مضايا, što znači “solidarnost s opsadom Madaje”, izazvao je je novi talas gnijeva zbog kontinuirane krize, a one koji to rade su nazvali “sadistima” i “izuzetno gnusnim”.

Fotografije uglavnom pokazuju obilna jela, kao što su kebabi, škampe na žaru, čitave ribe, pomfrit, salate i ogromne količine hljeba, piše britanski The Independent, prenosi Fena.

Trend je počeo na Facebooku i Twitteru u petak nakon što je predsjednik Bašar al-Asad popustio pred međunarodnim pritiskom i dozvolio da humanitarna pomoć uđe prvi put od oktobra.

Međutim, to je isuviše kasno za 23 muškarca, žene i djecu, koji su već umrli od gladi. Fotografije iz Madaje pokazuju ljude koji su prisiljeni jest lišće i travu u očajničkim pokušajima da ostanu živi.

Madaja je grad koji je nekada bio poznat kao turističko odmaralište u blizini granice s Libanom, a pod opsadom je sirijske vojske i saveznika libanskog Hezbolaha već šest mjeseci.

Oko 40.000 ljudi je zarobljeno u gradu, a jedina nada im je isporuka hrane i medicinskih zaliha naredne sedmice.

KOMENTARI:
Loading...