Žena “mlađa od 40 godina” bila je prije desetak dana vakcinisana vakcinom protiv COVID-19 proizvođača Johnson & Johnson koje se daje u jednoj dozi, a prve je teškoće osjetila nakon nekoliko dana.

Kako prenosi Slovenska televizija, najprije se pojavila glavobolja i imala je otečenu nogu, a na pregledu kod ljekara joj je dijagnosticirana duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici.

Nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) pokrenuo je postupak da se utvrdi jesu li komplikacije i kasnija smrt uzročno povezani s vakcinisanjem, odnosno mogućim negativnim nuspojavama vakcine. To sada istražuje stručna komisija pri ministarstvu zdravstva, u kojemu ističu da će za prosudbu slučaja biti važne sve informacije koje će dobiti od belgijskih zdravstvenih vlasti.

Vakcina Johnson & Johnson je, jednaka kao i ono proizvođača AstraZenece, vektorska vakcina, a utvrđeno je da u izuzetno rijetkim slučajevima mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

To je potvrdila i Europska agencija za lijekove (EMA), koja takve slučajeve i dalje prati.

EMA je prije mjesec dana objavila da je omjer koristi i rizika vakcine proizvođača Johnson&Johnson i dalje pozitivan, premda postoji moguća povezanost s vrlo rijetkim slučajevima neuobičajenih krvnih ugrušaka praćenih niskim brojem krvnih pločica nakon vakcinisanja, prenosi Hina.