Od 1980. godine Kuću cvijeća je, prema službenim podacima, posjetilo više od 17 miliona ljudi, a tokom cijele godine najbrojniji su turisti iz zapadne Europe, Amerike, Kine i Japana.

Prema službenoj objavi, Josip Broz Tito je preminuo 4. maja 1980., u 15:05 sati, nakon dužeg liječenja u bolnici u Ljubljani gdje mu je prethodno zbog zdravstvenih komplikacija amputirana noga.

Titovu pogrebu u Beogradu 8. maja 1980. godine prisustvovalo je više od 200 visokih dužnosnika, šefova država ili vlada i visokih izaslanstava iz čak 127 zemalja svijeta.

I dan danas pogreb Josipa Broza Tita mnogi nazivaju najvećim u historiji čovječanstva, jer su tada, u vrijeme ‘Hladnog rata’, u pogrebnoj povorci rame uz rame šetali su zapadni političari, komunistički vođe, kraljevi, prinčevi, šeici, predsjednici, premijeri i ministri iz cijelog svijeta.

Unatoč brojnim kontroverzijama i prijeporima među povjesničarima i suvremenicima Titova doba, Memorijalni centar Josip Broz Tito i Kuću cvijeća svake godine na dan njegove smrti 4. maja te 25. maja kad se u bivšoj Jugoslaviji slavio Dan mladosti, pohode hiljade ljudi iz bivše SFRJ odajući počast Titu kojeg savremena historija ubraja među najistaknutije lidere i državnike jedne epohe, navodi Dnevnik hr..

Titovo ime se, osim uz komunistički i partizanski pokret, te antifašističku borbu koja je tokom Drugog svjetskog rata presudno utjecala na ustrojstvo i postojanje bivše SFRJ, vezuje i za osnivanje Pokreta nesvrstanih.

Taj pokret je bio svojevrstan balans između Istoka i Zapada, što je u tadašnjim međunarodnim okolnostima imalo veliki značaj.

Svake godine autobusi iz Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore od ranog jutra pristižu na plato ispred Muzeja historije Jugoslavije na Dedinju, u okviru kojeg je i kompleks Kuća cvijeća, posljednje počivalište Josipa Broza Tita.

KOMENTARI:
Loading...