“Ključna ideja ove države su porezi koji se plaćaju dobrovoljno i stvaranje države koja je toliko mala da gotovo ne postoji”, kazao 31-godišnji Jedlička, inače češki političar iz Stranke slobodnih građana.

Na “prvom službenom predstavljanju naše države” novinari su ovog ponedjeljka u Pragu imali priliku dobiti nove informacije od Vita Jedličke, predsjednika države Liberland, stoji na njegovoj službenoj stranici na Facebooku.

“Ključna ideja ove države su porezi koji se plaćaju dobrovoljno i stvaranje države koja je toliko mala da gotovo ne postoji”, kazao 31-godišnji Jedlička, inače češki političar iz Stranke slobodnih građana, piše AFP.

Da bi ostvario svoj san Jedlička je iskoristio sedam četvornih kilometara “ničije zemlje” na obali Dunava i oformio Liberland 13. travnja ove godine.

“Hrvatska tvrdi da je teritorij srpski, a Srbija ga ne želi i ta situacija traje 24 godine. Ta je zemlja sada naša”, kazao je Jedlička o teritoriju nove zemlje.

Jedlička tvrdi da sve što je trebao napraviti da ostvari pravo na posjed napraviti proglas koji je sad postao dio paketa koji Liberland šalje ministarstvima diljem svijeta. Političari ove “konstitucionalne republike s obilježjima izravne demokracije” sad moraju pregovarati o slobodi prolaska robe i kretanja ljudi preko granice te drugim ekonomskim pitanjima, dodao je Jedlička, prneois Index.

Tvrdi da već ima investitora za telekomunikacijsku infrastrukturu. Solarni paneli riješit će problem struje, iako “bi bilo lijepo imati električne žice koje idu preko granice”, kazao je predsjednik te dodao da je interes za čitavu priču vrlo velik: službena stranica zabilježila je 1,3 milijuna posjeta u posljednja tri dana.

“To ide rukom pod ruku s golemim interesom za državljanstvo. Primili smo oko 250.000 prijava u posljednjih četiri dana”, dodao je. “Mislim da će ih biti milijun do kraja ovog tjedna”.

Podsjetimo, ako želite postati građanin Liberlanda, morate zadovoljiti sljedeće uvjete: poštivati druge ljude i njihove stavove, poštivati privatno vlasništvo, ne smijete biti kažnjavani niti pripadnici “komunističkih, nacističkih i drugih ekstremističkih skupina”.

KOMENTARI:
Loading...