Austrijanci su danas na predsjedničkim izborima birali novog šefa države, a prema prvim rezultatima, pobjednik je Aleksander Van Der Bellen, kandidat Zelenih.

Kandidat desnice Norbert Hofer već je prihvatio poraz na izborima iako još nije zvanično gotovo prebrojavanje glasova, javlja AFP.

Prema preliminarnim rezultatima, Van Der Bellen je osvojio 53,3 odsto glasova, dok je Hofer, kandidat Slobodarske partije, osvojio 46,7 odsto. Stručnjaci kažu da je mala vjerovatnoća da se do kraja večeri rezultat bitnije izmijeni.

Ukoliko ostane ovakva razlika Austrija će još večeras s izvjesnošću znati ko je predsjednik i bez prebrojavanja glasačkih listića predatih poštom. Oni su prevagnuli na prošlom drugom krugu glasanja, koji je poništio Ustavni sud.

Za razliku od ranijih godina ovoga puta zbog poništenja ishoda drugog kruga glasanja održanog u maju, nisu proslijeđivani čak ni podaci o izlaznosti prije zatvaranja biračkih mjesta.

U osam jutros širom Austrije otvorena su skoro sva biračka mjesta na kojima je 6,4 miliona građana biralo predsjednika.

U Austriji je sistem takav da se prvo glasačko mjesto, u domu Antonius u Feldkirhenu, zatvara već u 08:20, a deset minuta kasnije zatvara se glasačko mjesto u zatvoru u Insbruku.

U Insbruku i Beču, kao i opštinama Vinervald i Volfsgruben, birači su glasali do 17 sati, dok je u većini glasačkih mjesta glasanje omogućeno do 16 sati.