– Do kraja mjeseca posjetit ću tu regiju. Time želimo uputiti jasnu poruku o našoj predanosti procesu pristupanja. Dugujemo to svim mladima koji vjeruju u budućnost Evrope – izjavila je ona u govoru o stanju Evropske unije na plenarnoj sjednici Evropskog parlamena u Strazburu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Dodala je da EU pojačava podršku Zapadnom Balkanu kroz novi ekonomski i investicijski plan, koji je vrijedan oko trećine bruto domaćeg proizvoda te regije.

– Činimo to jer je ulaganje u budućnost Zapadnog Balkana ulaganje u budućnost Unije – rekla je Von der Leyen.

Također je najavila nastavak ulaganja u partnerstva u evropskom susjedstvu, od jačanja angažmana u Istočnom partnerstvu do provedbe novog programa za Sredozemlje i nastavka rada na različitim aspektima odnosa s Turskom.

Ursula von der Leyen, boravit će od 28. do 30. septembra u posjeti Zapadnom Balkanu, prilikom koje će obići svih šest zemalja u regiji, poručeno je u srijedu iz EK-a.

Plan i program posjete još su u pripremi, ali iz Brisela naglašavaju da dolazak predsjednice EK-a prethodi samitu EU – Zapadni Balkan, koji će 6. oktobra biti održan u Sloveniji.

– Samit će biti prilika ne samo da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegove dalje integracije, već i da se osigura dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana, koji je u samoj srži angažmana EU-a s regijom – poručuju iz Brisela.

U oktobru se očekuje da EK izađe s godišnjim izveštajem o napretku zemalja zapadnog Balkana na putu eurointegracija.