Brazilska vlada nema dovoljno sredstava za borbu protiv požara koji haraju u Mmazonskoj prašumi, rekao je u četvrtak predsjednik Jair Bolsonaro.

Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) izvijestio je da je broj požara koji je zahvatio Amazoniju kao posljedica sječe šuma, u odnosu na prošlu godinu, porastao za 83 posto.

Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio sedmicu nakon što je predsjednik Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog objave podataka o krčenju šuma, prenosi BBC.

INPE je izvijestio da je samo od prošlog četvrtka zabilježeno više od 9.500 požara te da svake minute svakog dana izgori površina prašume veličine više od 1,5 nogometnog igrališta.

Dim od ovih požara, koji se sada vidi i iz svemira, širi se sve do obale Atlantika, pa su tako u ponedjeljak obavili 2.700 kilometara udaljeni Sao Paulo i pretvorili dan u noć na oko sat vremena.

“Amazonija je veća od Evrope, kako ćete se boriti protiv kriminalnih požara na takvom području”, upitao je Bolsonaro novinare. “Nemamo sredstava za to”.

Bolsonaro optužuje nevladine organizacije (NVO) za amazonske požare.

Upitan u četvrtak ko je odgovoran za pokretanje požara odgovorio je: “Indijanci, želite li kriviti Indijance? Želite li kriviti Marsovce? … Svi su osumnjičeni, ali najveći osumnjičeni su nevladine organizacije.”

Upitan da li postoje dokazi za to, odgovorio je: “Jesam li izravno optužio nevladine organizacije? Samo sam rekao da sumnjam u njih.”

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. Amazonija nema slučajno nadimak “pluća planete”. Ova prašuma proizvodi čak 20 posto kiseonika koji završava u atmosferi. Kao što klimatski naučnici odavno ističu, upravo su šume, koje služe kao spremnici ugljika i proizvođači kiseonika, ključna odbrana od globalnog zagrijavanja uzrokovanog stakleničkim plinovima. A upravo je ugljikov dioksid, koji drveće apsorbira, glavni staklenički plin.

Satelitski podaci su pokazali nagli porast požara u regiji Amazonije ove godine.

Podaci govore da je dosad na području Brazila bilo više od 75.000 požara, u usporedbi s nešto više od 40.000 u istom razdoblju 2018. godine.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...