– Ovo je bila najavljena kriza, znali smo da će izbiti ako se ništa ne poduzme. Tokom posljednje dvije sedmice u Sheij Yarrahu se prijetilo izbacivanjem na desetke palestinskih porodica koje tamo žive duže od 70 godina. Istovremeno je tokom praznika ramazana bio zabranjen potpuni ulazak vjernika u džamiju Al-Aksa. To su bili uzroci ustanka – rekao je Lazzarini u petak u razgovoru za španske novine El País uoči sastanka sa španskom ministricom vanjskih poslova.

UNRWA je osnovana prije 70 godina kako bi pomogla palestinskim izbjeglicama nakom Nakbe, odnosno “katastrofe” kako Palestinci nazivaju pogrom kojeg su doživjeli nakon rata 1948. kada su ih Jevreji protjerali s njihove zemlje prilikom osnivanja Izraela. Ta agencija Ujedinjenih naroda pruža usluge obrazovanja i zdravstva za više od 5,6 miliona palestinskih izbjeglica u Gazi, Zapadnoj obali, Libanonu i Jordanu.

– Dvije škole su nam oštećene a također i sglavni uredi u Gazi. Među poginulom djecom je najmanje osmero koje je pohađalo našu školu – rekao je Lazzarini nakon što je izraelska vojska u topovskim i avionskim napadima ubila više od 30-ero djece od oko 130 poginulih Palestinaca u pojasu Gaze ove sedmice.