Potresna priča majke obolječe od leukemije: Molim vas, uzmite moju kćer (FOTO)

3 minute čitanja

Kadje pacijentica oboljela od raka zaustavljena na kineskom kontrolnom punktu, fotografija majčinih suza obišla je svijet.

Ali što se dogodilo prije toga i poslije toga? Yuejin Lu u jednoj je ruci nosila kantu i torbu s odjećom. Drugom rukom čvrsto je držala pokrivač oko svoje bolesne kćeri. Ping Hu morala je biti pokrivena da bi se zagrijala, imala je leukemiju. Ali što je još važnije, morala je napustiti svoju rodnu provinciju Hubei, prenosi Index pisanje BBC-ja.

Ova 26-godišnjakinja započela je u januaru kemoterapiju u Wuhanu, glavnom gradu Hubeija. Ali epidemija koronavirusa, koja se u Wuhanu pojavila krajem prošle godine, preplavila je bolnice. Bolnica joj je 28. januara rekla kako za nju nema mjesta, morala je poći drugdje. Porodica je pokušala u još deset bolnica u Hubeiju, ali nijedna nije imala slobodnih kreveta.

Ping Hu živi pored granice pa su ona i majka pokušale ući u susjednu provinciju Jiangxi. Potom su na mostu preko rijeke Yangtze shvatile da su zarobljene. Postojala je mogućnost izlaska zbog medicinskih razloga, ali Ping Hu nije imala odgovarajuću propusnicu. Nisu mogle prijeći preko mosta. Kad je Yuejin Lu to čula, počela je plakati, prenosi BBC.

“Molim vas, uzmite moju kćer. Mene ne morate pustiti, molim vas, samo dopustite njoj da prođe”, govorila je Lu. U blizini su bila dvojica novinara agencije Reuters, Martin Pollard i Thomas Peter.

“Moja kći mora doći do bolnice u Jiujiangu. Potrebna joj je terapija, ali oni nas ne žele propustiti”, govorila je Lu o obližnjem gradu u provinciji Jiangxi. Dok je govorila, sa zvučnika je dolazilo upozorenje – stanovnicima Hubeija nije dopušteno prelaziti u Jiangxi.

“Želim samo spasiti njen život”, rekla je Lu.

Dok je Lu govorila i sa zvučnika bila emitirana poruka, Ping Hu je sjedila na tlu, zaogrnuta pokrivačem. Nakon sat vremena s druge strane kontrolne točke došla su kola hitne pomoći i bilo im je dopušteno ući.

Pollard i Peter prenijeli su ovu priču i svijet je vidio Yuejin Lujine suze, od Japan Timesa do Gulf Newsa. Ali sve dosad nije se znalo što se dogodilo kasnije. Nakon što Reuters objavio ovu priču, BBC je pronašao porodicu Ping Hu i razgovarao s njenim zaručnikom Xiaodi Shijem, koji je objasnio što se dogodilo na granici.

“Moja je punica dugo plakala i preklinjala policajce. Oni su joj prišli i saznali da Ping Hu ima tešku leukemiju i da joj je potrebno liječenje. Policajci su od svoga šefa zatražili instrukcije. Šef je dobro shvatio što se događa i pozvao hitnu pomoć”, rekao je Xiaodi Shi.

Hu je prevezena u bolnicu u Jiujiang i nakon više poziva i intervencija napokon je primljena na odjel.

    Podijeli ovaj članak