Potraga za vodom za piće, za higijenske potrebe, pripremu hrane i napajanja životinja, svakodnevnica je stanovnika Gaze, piše Anadolu Agency (AA).

Tokom 50-dnevne izraelske ofanzive na tu palestinsku terotoriju u ljeto 2014., Gaza je pretrpjela velika razaranja uslijed čega su uništena i postrojenja za vodu.

Osim iskopavanja bunara, tamošnje stanovništvo prisiljeno je pješačiti kilometrima kako bi u gradskim sredinama mogli nabaviti neophodne ali nedovoljne zalihe vode. Neki uz pomoć zaprežnih kola vodu u buradima dopremaju u najudaljenija naselja, prvenstveno porodicama sa djecom.

Dani kada voda dolazi posebno su radosni za stanovnike Gaze. Voda za koju se ustanovi da nije za piće, koristi se za ličnu higijenu i pranje veša.

Nestašice vode inače nisu ništa novo na toj gusto naseljenoj teritoriji gdje se bunari kopaju još od 2006. godine kada su izraelske vlasti blokirale pristupe ovom pojasu.

Agencije Ujedinjenih nacija (UN) više puta su upozoravale kako je Pojas Gaze suočen sa ozbiljnom humanitarnom krizom i nestašicom pitke vode.

KOMENTARI:
Loading...