Arena će biti tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih od koronavirusa s blažom do početnom srednje teškom kliničkom slikom, najavio je ministar zdravstva RH Vili Beroš.

U Arenu će se preusmjeravati doktori i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je ukupno postaviti više od 1.000 kreveta.

Doktor Davor Vagić iz KBC-a Sestre Milosrdnice rekao je novinarima da je mobilizacija Arene “priča cijelog zdravstvenog sistema”.

– Zdravstvenih radnika nema, velik dio je u samoizolaciji, a dio je i bolestan. Oni koji nam za sada mogu najviše pomoći su građani odgovornim ponašanjem – rekao je izrazivši nadu da aktivacija Arene neće biti potrebna.

Planirano je da u Areni budu pacijenti s blagom do srednje teškom kliničkom slikom, odnosno pacijenti koji ne trebaju uznapredovalu terapiju. S druge strane, istaknuo je Vagić, u Areni moraju imati sve mogućnosti da te pacijente po potrebi hospitaliziraju u bolnici.

U Areni će biti uspostavljena ljekarska i sestrinska skrb, a njihovi brojevi ovisit će o broju pacijenata, sukladno potrebi. “Ne možemo reći koliko nam ukupno treba. Iskreno se nadam da ova lokacija neće biti u potpunosti upotrijebljena”, rekao je Vagić.

Vezano za manjak ljekara i vraćanje dijela penzionisanih ljekara na posao, Vagić je podsjetio kako je ljekara nedostajalo i prije. Radit će se na preraspodijeli posla i zaustavljanju dijela hladnog programa s posebnom požnjom na onkološke i hitne pacijente.

U Areni neće biti respiratora, već prostor gdje će se pacijenta moći staviti na respirator u slučaju urušavanja zdravlja, a zatim će ga prebaciti u bolnicu. Vagić ističe da je Arena mjesto gdje će pozitivni pacijenti dolaziti tek kada ih uputi liječnik.

Dio ljudi s lakšim simptomima ne mogu biti na liječenju kod kuće zbog manjih komorbiditeta pa sustav mora imati mjesto gdje i takve pacijente može zbrinuti. Tako se drugim bolničkim centrima olakšava situacija i omogućava da se u bolnicama liječe teži pacijenti.

Arena nije bolnica, već pomoć bolničkom sustavu

– Ako će se pandemija pogoršavati, bolnica će biti mjesto za teške pacijente koji su na respiratoru ili su životno ugroženi. Ovo nije bolnica nego pomoć bolničkom sistemu. Zajedno ćemo funkcionirati kao jedan sistem, ovo neće biti izolirana tačka – pojasnio je Vagić.

Načelnik Sektora Državne intervencijske jedinice civilne zaštite Mladen Vinković izvijestio je kako je trenutni kapacitet 420 kreveta. Njih 274 će biti na trećem spratu, oko 150 na prvom, a na drugom će se spratu nalaziti oko 50 kreveta za medicinsko osoblje.

Sanitarni čvorovi su po cijeloj dvorani, zato je Arena i odabrana, istaknuo je. Utičnica nema oko kreveta, ali će svaki krevet biti ograđen paravanom, a uz njega će biti stolica za lične stvari i medicinske potrepštine. Ondje je apoteka koja je već pripremljena i odvojena pleksiglasom.

Vinković je istaknuo da s parterom Arena ima kapacitete za oko 800 kreveta, ali nada se da to neće biti potrebno. Što se tiče najma, rekao je kako se plaćaju samo troškovi održavanja, struja, voda i grijanje.

U pripremi su i dvorane u drugim gradovima u Hrvatskoj – Osijeku, Splitu i Rijeci, kaže Vinković, prenosi Hina.